Ga naar de inhoud
Economie

Gestaag gaan de beurzen verder omhoog

De hoofdindex sloot met een winst van 1,4 procent op 407,68 punten Beeld © ANP

Hadden we gisteren al de hoogste stand van het jaar op Beursplein 5, vandaag komt er weer een tikkie op het koersenbord bij.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het slot 0,2 procent hoger op 451,04 punten. De toonaangevende indices in Parijs, Londen en Frankfurt gingen zelfs tot 0,7 procent vooruit. De AEX staat nu op 2 procent winst voor het jaar 2016. Flink meer dan de rente op spaarrekening. Daarbij krijgen Amsterdamse beleggers jaarlijks ook nog gemiddeld 3 procent dividend overgemaakt.

Bedrijven die winnen en verliezen
Unilever ging vandaag 0,2 procent vooruit. Het was- en voedingsmiddelenconcern rapporteerde een omzet van 12,5 miljard euro over de eerste drie maanden, 2 procent minder dan een jaar eerder. Het bedrijf kampte met negatieve wisselkoerseffecten, die in financiële zin een goede gang van zaken in opkomende markten tenietdeden.

Nestlé, een belangrijke concurrent van Unilever, kwam ook met cijfers. Het Zwitserse bedrijf zag zijn omzet in het eerste kwartaal toenemen in het traagste tempo sinds 2009, maar presteerde wel beter dan analisten hadden verwacht. Nestlé werd in Zürich beloond met een koerswinst van 2 procent.

Burberry moest het in Londen ontgelden met een min van 3,6 procent nadat het Britse modehuis tegenvallende resultaten over de eerste helft van zijn gebroken boekjaar had gepresenteerd.

In Frankfurt verloor Rocket Internet 8,6 procent. De start-up investeerder, een geldschieter van onder meer webwinkel Zalando, zette vorig jaar een verlies van krap 200 miljoen euro in de boeken. Wel wordt voor dit jaar een aanzienlijke verbetering van de winstgevendheid verwacht.

Spannend op de oliemarkt
De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 41,91 dollar en Brent klom 0,3 procent op 44,33 dollar. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zei dat de oliemarkt in de tweede helft van het jaar meer in balans zal komen. Rusland, Saudi-Arabië en andere olieproducenten komen dit weekeinde opnieuw bijeen in Doha om over een bevriezing van de productie te praten.