Economie

Hoe duurzaam is jouw vakantie? Dat kun je binnenkort checken

12 april 2016 09:11 Aangepast: 31 juli 2017 20:00

Zonder dat je het doorhebt, is jouw tripje naar Verweggistan misschien wel hartstikke milieuvervuilend. Reisbrancheorganisatie ANVR komt dit najaar met een tool waarmee je kunt berekenen wat jouw 'vakantievoetafdruk' is.

Soms is het niet zo moeilijk om te bepalen welke vakantie de groenste is. Met het vliegtuig naar Amerika is natuurlijk vervuilender dan met de trein naar Parijs. Maar hoe duurzaam is het door jou geboekte hotel eigenlijk? En kun je, qua CO2-uitstoot, beter naar Hawaï of naar Indonesië? Reisbrancheorganisatie ANVR komt dit najaar met een tool om daar meer inzicht in te gaan geven, meldt de Volkskrant.

Oerwoud aan calculators
Overigens zijn er al behoorlijk wat calculators van de vakantievoetafdruk, maar volgens de ANVR geven die allemaal verschillende uitkomsten. De groene reiziger kan nu bijvoorbeeld extra geld betalen voor zijn ticket om de CO2-uitstoot voor de vliegreis te compenseren.

De Volkskrant kwam in 2013 al tot de ontdekking dat de tarieven per compensatieclub, zoals Green Seat, erg verschillen. Bovendien geven vliegtuigmaatschappijen geen openheid van zaken over de door hen verbruikte brandstof. Dat maakt het meten van de CO2 op zijn zachtst gezegd lastig.

Toevoegen aan websites en brochures
De nieuwe klimaatcalculator wordt nu ontwikkeld door onder meer NHTV en de ANVR. Via een advieskantoor zijn ze aan betrouwbaarder brandstofcijfers gekomen. Daarnaast zal er ook naar de voetafdruk van verschillende soorten accommodaties worden gekeken. De bedoeling is dat touroperators de calculator toevoegen aan hun websites en brochures.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van