Economie

'Over 30 jaar is er geen cash meer'

18 april 2016 15:53 Aangepast: 18 april 2016 16:30

Over dertig jaar zal betalen met cash geld net zoiets zijn als rondrijden met paard en wagen nu, verwacht Mark Barnett, de directeur van MasterCard Verenigd Koninkrijk.

Voor een nieuwe generatie zal het rondlopen met muntstukken net zo gek worden als het dragen van een zakje met goud nu voor ons is, verklaart Barnett tegenover Business Insider.

Hij verwacht dat in het Verenigd Koninkrijk en Ierland al binnen vijf jaar ‘de meeste cash uit het systeem’ zal verdwijnen. Die landen staan daarin niet alleen. Ook in andere landen neemt de hoeveelheid cash die in omloop is, in rap tempo af. Zo is er in Zweden vandaag de dag 27 procent minder cash dan vijf jaar geleden. Ook in Nederland is betalen met cash op sommige plaatsen niet mogelijk of bijzonder moeilijk.

Het is een ontwikkeling die Barnett toejuicht. "Ik zeg niet dat er een causaal verband is, maar op plaatsen waar het gebruik van cash wijdverbreid is, zie je ook veel armoede, hoge criminaliteitscijfers, moeilijkheden voor bedrijven, veel corruptie en lage belastingopbrengsten."

Negatieve rente
Terwijl MasterCard ongetwijfeld zal profiteren van de komst van een cashloze maatschappij, vinden anderen het een minder aanlokkelijk perspectief. Zo geven privacyvoorvechters de voorkeur aan betalen met munten en bankbiljetten omdat geldstromen op die manier vrijwel onmogelijk te volgen zijn - dit in tegenstelling tot standaard elektronische betalingen waarbij de overheid en banken in theorie alles precies kunnen volgen.

Daarnaast bestaat er de vrees dat in een cashloze samenleving banken veel eerder geneigd zullen zijn om een negatieve rente te rekenen aan hun spaarders - een situatie die door het rentebeleid van de Europese Centrale Bank en de Federal Reserve in de VS dichterbij lijkt dan ooit tevoren.

Bron: Bright.nl. Elke maandag om 21.30 uur Bright TV op RTL Z.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van