Economie

Efteling wil het nieuwe Disneyland worden

28 oktober 2015 11:40 Aangepast: 28 oktober 2015 12:47

De Efteling gaat een extra vakantiepark bouwen. Het attractiepark dat ooit begon als sportveldje, wil een soort Disneyland worden, waar ook de Belg en de Brit langer dan één dag verblijven. RTL Z maakt een korte trip down memory lane én blikt vooruit: wordt de Efteling het nieuwe Disneyland?

Boterhammetjes in de tas (want de poffertjes zijn in het park zo duur), de jongste in de kinderwagen en wachten in de rij. In de verte een muziekje.

"Waar komt die muziek vandaan mama?"

"Die zit in de struiken lieverd."

De Efteling is een feestje voor kleine kinderen en een nostalgische plek voor ouders. Het begon ooit heel klein en kneuterig, maar na alle uitbreidingen van de afgelopen decennia is één dag rondstruinen vaak nog niet genoeg om alles te kunnen zien (zeker als er op een mooie vakantiedag lange rijen staan).

Sommige bezoekers blijven daarom maar een nachtje slapen. In het Efteling hotel bijvoorbeeld (450 bedden), het bestaande vakantiepark Efteling Bosrijk (1550 bedden) of straks in het nieuw te openen vakantiepark met 1000 bedden.

Maar zo begon het natuurlijk niet. Sterker nog, het begon allemaal bij een sportveldje.

1930-1980: Sport en het sprookjesbos van Anton Pieck

Thumbnail

Ja, je zou het niet zeggen, maar de allereerste versie van de Efteling was een sportpark. In 1933 al bedenken Kapelaan Rietra en Pastoor De Klijn dat het een goed idee is om een sportpark aan te leggen. Het worden drie voetbalvelden, een speelweide en een speeltuin.  

In 1950 richtte onder meer Anton Pieck Stichting Natuurpark de Efteling op. Het doel: "de lichamelijke ontwikkeling en ontspanning van de inwoners der gemeente Loon op Zand en de bevordering van het toerisme naar en binnen de gemeente, een en ander in katholieke geest." Er komen meer sportvelden en speeltoestellen bij.

Enkele jaren daarna wordt het beroemde sprookjesbos van Anton Pieck geopend. De 'attracties': o.a. het kasteel van Doornroosje, Sneeuwwitje en de zeven dwergen, de Chinese nachtegaal, Langnek, de Kabouterhuisjes en de put van Vrouw Holle. Kosten van een kaartje: 80 cent. In de komende twintig jaar komen er steeds meer attracties bij, waaronder het Spookslot en Holle Bolle Gijs.

1980- 2000 Wilde ritjes en nattigheid​
Thumbnail

Tijd voor het snellere werk, zullen ze bij de Efteling gedacht hebben. In 1981 wordt de Python geintroduceerd, gelijk een 'doorslaand succes'.  Twee jaar later komt daar ook de wildwaterbaan Pirana bij. Het kan niet op met de wilde ritjes, want ook de Pegasus wordt aan de collectie achtbanen toegevoegd. Voor de kleinere bezoekers komen er rustige attracties zoals het Volk van Laaf (1990), Droomvlucht (1993) en het Doolhof (1995) komen erbij.  

2000-2015 Een pratende boom en 3D brillen​
Thumbnail

De afgelopen vijftien jaar zijn ook nog wat nieuwe snufjes bijgekomen. In de Pandadroom kunnen kinderen kijken naar een dierenanimatiefilm met 3D bril (bij oprichting nog behoorlijk innovatief, inmiddels niet echt meer). Daarnaast is een pratende boom toegevoegd aan het sprookjesbos.

De laatste tien jaar lijkt de Efteling zich vooral te focussen op theater en entertainment. Door de introductie van parkshow Raveleijn bijvoorbeeld, of een muziekshow van Tiësto. Hier begon de missie om de bezoeker langer op het park te houden, bijvoorbeeld met musicals. "Als het interessanter is om langer te blijven, blijven bezoekers ook slapen", zegt woordvoerder Femke van Es.

2015- 2020 Efteling goes Disneyland

Thumbnail

De Efteling richt zich steeds meer op de internationale bezoeker. In 2020 moet het park een internationale bestemming zijn met, jaarlijks, 5 miljoen bezoeken (in vergelijking met 4,4 miljoen in 2014). "We zien dat Nederlanders de weg naar Efteling wel weten te vinden. Dat is toch een soort jaarlijkse traditie geworden. De buitenlander heeft dat minder sterk. Willen we die naar ons toe halen, dan moeten er natuurlijk voldoende slaapplekken zijn. Net als Nederlanders die een paar dagen naar Disney gaan, willen we dat Belgen, Duitsers en Britten naar de Efteling komen voor een paar dagen." Vandaar het nieuwe vakantiepark met 1000 bedden.

En dat is niet het enige wat er gaat veranderen. Want hoe spreekt een Brit 'Het volk van Laaf' eigenlijk uit? Nieuwe attracties moeten geschikter worden voor de internationale gast. "Dingen die we gaan bouwen moeten leesbaarder en begrijpelijker worden. Bij Villa Volta bijvoorbeeld krijg je eerst een heel verhaal te horen. Misschien moeten we bij nieuwe attracties wel kijken naar meer visuele vertellingen of een koptelefoon voor Duitsers. Maar we blijven natuurlijk een oer-Hollands bedrijf."

`