Economie

Snoeiharde kritiek oudere werklozen op UWV

19 november 2015 10:52 Aangepast: 19 november 2015 14:49

De Tweede Kamer hield vandaag een hoorzitting over het grote probleem rond de werkloosheid van ouderen. De werkloze ouderen begonnen vanochtend meteen met keiharde kritiek op het UWV en de overheid. Wetenschappers stelden dat de ouderen wel eens wat lagere looneisen kunnen stellen.

Werkloze ervaringsdeskundigen kwamen vanochtend met statements die bijzonder goed overkwamen, aldus de kamerleden met sociale zaken en werkgelegenheid in hun portefeuille. Uit de hoorzitting in de Tweede Kamer bleek dat veel ouderen worden gedemotiveerd in plaats van gemotiveerd door het UWV. De heer Van Kesteren zei in de Tweede Kamer bijvoorbeeld: "Het UWV beschouwt je als een nummer, vooral voor ouderen moet het persoonlijker. We hebben hele negatieve ervaringen van een verkeerd aanbod van banen."

Het probleem rond de ouderenwerkloosheid is groot. De werkloosheid onder zestigplussers is in 5 jaar verdubbeld, steeds meer 60-plussers zitten noodgedwongen thuis

Grote problemen voor de oudere werklozen
De heer Gersten, vrijwilliger bij 50Plus, stelt "dat zonder nieuw beleid van de overheid veel ouderen in financiële, sociale en psychische problemen komen. Er zijn 500.000 ouderen extra op de markt gekomen, maar er zijn veel te weinig banen. Het werk moet eerlijker worden verdeeld. Ook oudere werklozen moeten heel snel in een traject komen om weer aan het werk te komen."

Mevrouw Weiss-Lucassen van Werk voor Elkaar, was ook erg negatief over het UWV: "Zo gauw je in de digitale flow van het UWV komt, dan kom je in een hele verkeerde stroom terecht. Er is geen opleiding voor de oudere."

Mevrouw Duykers van Platform 50+ power stelde ongeveer hetzelfde: "50-plussers missen persoonlijke benadering van het UWV."

Veel meer ouderen aan het werk
Wetenschappers op het gebied van oudere werklozen vinden dat je niet kan spreken van een heterogene groep 'ouderen'.

Lector Annet de Lange van de hogeschool Arnhem stelde vanochtend: "De verschillen tussen individuele oudere werklozen zijn erg groot. De werkcapaciteit verschilt enorm. De teleurstelling onder werklozen is groot, maar er is ook goed nieuws: de participatiegraad van ouderen neemt flink toe". 

Zijn ouderen te duur voor de arbeidsmarkt?
"De beroepsbevolking van 60 tot 65 jaar is verdrievoudigd. Naar nu 600.000 mensen," aldus Daniel van Vuuren van het CPB. "We zitten nu in de fase van lage participatie naar hoge participatie. De ouderen moeten nog worden ontdekt."

"Werkloze ouderen moeten wel hun looneisen naar beneden bijstellen. Ze vragen nu hetzelfde loon, zelfs als ze al anderhalf jaar werkloos zijn. Er is niet een wondermidel, maar het zou verstandig kunnen zijn om je looneisen naar beneden bij te stellen."

Het algemene beeld rond de oudere werkloze is niet heel optimistisch: "Omscholing van een werkloze oudere is vrij kansloos", analyseert  André de Grip van de Universiteit van Maastricht. Hij adviseert oudere werknemers "te blijven zitten waar je zit".

De hoorzitting kan je hier volgen. Tot 13 uur komen er nog diverse deskundigen langs. Ook de directeur van het UWV mag zich nog verdedigen.

 

 

 

`