Economie

Deze programmeur laat wildvreemden voor hem handelen

05 juni 2017 18:11 Aangepast: 27 juli 2017 23:00

Een software-ontwikkelaar van Amazon laat vreemden voor hem beleggen. Met 50.000 dollar aan spaargeld investeren ze er lustig op los. Een spannend experiment dat tot nu toe een kleine plus opleverde, al kan alles ook zo verloren zijn.

In een hysterisch jaren 80 Arcade-design rollen beurscijfers langs, zien we beursberichten flitsen en dansen grafieken in het rond. Een digitale klok laat zien hoeveel tijd er nog is om biedingen te doen. Wildvreemde mensen tikken in een chatscherm 'sell' of 'buy', vergezeld van een bedrijfsnaam.

Zodra de klok op nul staat bepaalt het algoritme wat de 'crowd' heeft besloten en wordt er daadwerkelijk gehandeld. De klok springt dan weer aan op vijf minuten en het spel begint opnieuw.

Toch is StockStream meer dan een spelletje. Amazon-programmeur Mike Roberts heeft 50.000 dollar in een digitale pot gestopt en laat anderen beslissen wat er gebeurt met dat geld. Centraal in het project staat Twitch, een videoplatform dat normaal wordt gebruikt voor live gamen.

Thumbnail

Het idee om zoiets te bouwen ontstond op Reddit, dat op eenzelfde manier de massa inzet om goede bijdragen te belonen en slechte naar de onderkant te laten wegzakken. "Ik zag het idee al een aantal keer voorbijkomen op subreddits en besloot om het gewoon maar te bouwen", zegt Roberts tegen een Amerikaanse gamewebsite.

Risico's?

Helemaal risicoloos is het experiment niet. In het slechtste geval kan hij de helft van het inlegbedrag verliezen. Want zodra de massa het zo slecht doet dat het te besteden bedrag onder de 25.000 zakt, stopt het 'spel' automatisch. Dat moet ook van de Amerikaanse toezichthouder om de risico's van daytrading te beperken.

"Op de eerste dag was ik een beetje skeptisch en dacht ik snel geld te zullen verliezen. Maar het gaat eigenlijk best wel oke", zegt Roberts tegen gamewebsite Polygon. "Zeker nu de investeringen divers genoeg zijn." Uit modellen die hij vooraf heeft gemaakt trekt hij de conclusie dat het systeem in ieder geval een aantal maanden zal overleven.

De teller staat op dit moment op ongeveer 50.800 dollar. Roberts zelf doet eigenlijk niets meer, het algoritme dat hij schreef verzamelt elke vijf minuten de biedingen op en handelt volledig autonoom. 

Kijk hier live mee (alleen te volgen als de Amerikaanse beurs open is):

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van