Economie

Straks kruist hij jouw pad: de zelfrijdende shuttlebus

21 augustus 2015 12:34 Aangepast: 21 april 2016 19:34
Beeld © WEpods

Binnenkort kun je van Ede naar Wageningen reizen in een zelfrijdende shuttlebus. In november start een pilot met de zogeheten WEpods, gewoon op de openbare weg.

In Rotterdam en Londen rijden al zelfrijdende voertuigen, maar die mogen alleen op een afgesloten rijbaan. De WEpods rijden tussen het dagelijkse verkeer op de weg. 

ZIE OOK: Toekomst TomTom in zelfrijdende auto

In november start de testfase. De WEPods rijden dan heen en weer tussen station Ede-Wageningen en de universiteit in Wageningen. Van mei tot en met juli 2016 worden passagiers vervoerd. Als je écht haast hebt, is het misschien verstandig om de WEpod te laten staan: ze rijden slechts 25 kilometer per uur.

De WEpods hebben dus geen chauffeur, en ook geen stuur en pedalen. Maar vanuit een control room wordt toezicht gehouden op het voertuig. Ook zal in de beginfase een steward de reizigers in de WEpod vergezellen. 

Voorlopig zullen de WEpods alleen op het traject Ede-Wageningen - universiteit Wageningen rijden. Maar als het project succesvol is, kan het worden uitgebreid naar andere routes in Nederland. 

WEpods is een project van de provincie Gelderland. De voertuigen worden gemaakt door het Franse bedrijfje Easymile. In juli is de eerste in Nederland gearriveerd:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore