Economie

ECB houdt rente gelijk, is wat positiever over de economie

09 maart 2017 15:18 Aangepast: 28 juli 2017 16:30
Mario Draghi. Beeld © EPA

De risico's voor de economische groei in de eurozone zijn de afgelopen tijd afgezwakt. De inflatie loopt daarbij wat sneller op dan gedacht, maar blijft de komende jaren lager dan het doel van de Europese Centrale Bank. Dat zegt ECB-president Mario Draghi.

De ECB gaat nu uit van een economische groei van 1,8 procent in de eurozone dit jaar en van 1,7 procent volgend jaar. Dat is een fractie meer dan drie maanden geleden werd voorspeld.

Inflatie

De inflatie zal volgens de ramingen van de centrale bank tussen 2017 en 2019 op 1,6 à 1,7 procent liggen. Daarmee werd vooral de verwachting voor dit jaar verhoogd.

Die bijstelling hangt samen de sterke toename van de inflatie in de afgelopen maanden. Daarbij voldeed de stijging van het prijspeil in de eurolanden in februari voor het eerst in vier jaar aan de doelstelling van circa 2 procent die de ECB voor de middellange termijn hanteert. Dit komt voor een groot deel door het herstel van de olieprijs en de verwachting is dat de inflatie in de tweede helft van het jaar weer afzwakt.

Ondanks de recente stijging blijft het ruime stimuleringsbeleid waarmee de ECB de inflatie tracht te stimuleren volgens Draghi dan ook 'passend'. De urgentie om klaar te staan voor verdere ingrepen is echter afgenomen, voegde hij toe.

Rente blijft gelijk

De ECB hield vandaag zijn beleid zoals verwacht ongewijzigd. De herfinancieringsrente blijft daardoor 0 procent, wat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de centrale bank. De depositorente blijft min 0,4 procent. Dat betekent dat banken rente moeten betalen in plaats van dat ze rente ontvangen als zij geld stallen bij de ECB. Ook de omvang van de aankopen van obligaties door de ECB blijft ongewijzigd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van