Economie

Olie houdt oorlogsmachine IS draaiende

16 november 2015 07:28 Aangepast: 16 november 2015 07:40
Strijders van IS in de Syrische stad Raqqa. Beeld © AFP

Terreurgroep Islamitische Staat is ondanks de luchtaanvallen van de Verenigde Staten en Rusland niet meer weg te denken uit het noorden van Irak en het oosten van Syrië. Hoeveel geld gaat er in de organisatie om?

In onze wekelijkse rubriek 'het financiële plaatje' dook RTL Z in het geld achter het zelfbenoemde Kalifaat. Want al verloopt de opmars van de moslimfundamentalisten niet meer zo onstuimig als begin 2014, de groepering is nog steeds erg machtig. Uit recente cijfers van onderzoeksbureau IHS blijkt dat het aantal aanvallen van IS, of uit naam van IS, in het afgelopen kwartaal is toegenomen. Hoe de groepering dat betaalt? Simpel, met de olie die opgepompt wordt uit de olievelden die in hun bezit zijn. 

Naar schatting verdient IS ongeveer 1,5 miljoen dollar per dag met de verkoop van olie, op jaarbasis dus ongeveer een half miljard dollar. Op de wereldmarkt zijn de naar schatting 40.000 vaten die IS per dag oppompt trouwens peanuts, zegt RTL Z-beurscommentator Hans de Geus: per dag worden er wereldwijd 90 miljoen vaten geproduceerd, de productie van IS is daar slechts 0,2 procent van. 

'Fragiel pact; ongelukkig huwelijk'
Die olie wordt via de zwarte markt verkocht. Zo staan er volgens ooggetuigen die de Financial Times sprak, tientallen vrachtwagens wekenlang te wachten bij de belangrijkste oliebron al-Omar in het oosten van Syrië tot ze volgetankt worden. Ironisch genoeg kopen ook groepen die tégen Islamitische Staat strijden olie van de terreurgroep, simpelweg omdat die het goedkoopst is en het makkelijkst te krijgen. Ook vindt de IS-olie zijn weg naar de zwarte markten in Turkije en Libanon. 

Volgens analist Sijbren de Jong van The Hague Centre for Strategic Studies zijn de strijdende partijen in Syrië tot elkaar veroordeeld: "Je kunt het zien als een ongelukkig huwelijk: IS heeft de olie, maar nauwelijks ingenieurs om het te winnen. Het regime heeft geen olie en kan daar moeilijk aan komen omdat Syrië is afgesloten van de buitenwereld." Dit leidt volgens hem tot een fragiel pact, waarbij IS olie levert aan haar vijanden. 

Financiering aanslagen
De aanpak van de olieverkoop is lastig, zegt De Jong: "Als de coalitie onder leiding van de VS nu olieraffinaderijen van IS zou bombarderen loop je het risico dat ook de bevoorrading voor de bevolking geraakt wordt. Daarmee zou je de bevolking tegen je in het harnas jagen en dat wil je niet met het oog op de toekomst." Mocht IS bijvoorbeeld verdreven worden uit hun belangrijkste veroverde stad, Raqqa, dan is het belangrijk dat de bevolking welwillend tegenover de nieuwe machthebber staat, legt De Jong uit. 

Het geld dat IS met de oliewinst verdient, wordt onder meer uitgegeven aan soldij, bestuurlijke infrastructuur en het onderhoud van installaties. Daarvoor huurt IS vaak ingenieurs in die van buiten hun zelf uitgeroepen Kalifaat moeten worden gehaald. Ook is het zeer waarschijnlijk dat terreuraanslagen die uit naam van IS worden gepleegd worden gefinancierd met opbrengsten uit olie, zegt De Jong. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van