Ga naar de inhoud
Economie

Topbankier Goldman Sachs twitterde nóóit, tót Trump

Goldman Sachs-topman Lloyd Blankfein. Beeld © Getty Images

Misschien wel de meest invloedrijke en machtigste bankier ter wereld, Lloyd Blankfein van Goldman Sachs, heeft al zes jaar een account op Twitter. Maar tot gisteren twitterde hij zelf niet. Totdat president Trump de Amerikaanse handtekening onder het klimaatverdrag doorstreepte.

Goldman Sachs, een van de grootste zakenbanken ter wereld, heeft warme banden met de regering Trump. Een van de belangrijkste adviseurs op economisch gebied, Gary Cohn, verliet de bank om te gaan werken in het Witte Huis en de staatssecretaris van Financiën, Steven Mnuchin, werkte 17 jaar voor de bank. 

Bestuursvoorzitter Blankfein, een van de machtigste mannen op Wall Street, is echter geen fan van Trump. Hij bekritiseerde ook al het inreisverbod voor reizigers uit enkele moslimlanden, dat inmiddels is opgeschort op last van Amerikaanse rechters. Volgens CNN Money steunde Blankfein Hillary Clinton in de verkiezingsrace vorig jaar

'Stap terug'

Blankfein noemt het terugtrekken van de Verenigde Staten uit het klimaatverdrag dat in 2015 werd gesloten in Parijs een 'stap terug' voor het milieu en voor de positie van de VS als leider van de wereld. 

Tegenover CNN bevestigt Goldman Sachs dat het inderdaad de eerste tweet is die Blankfein ooit verstuurde. De bankier had sinds juni 2011 een account. 

Weerstand tegen Trump

De weerstand bij Amerikaanse bedrijven tegen Trumps besluit is groot. Zo stoppen Elon Musk van Tesla en Robert Iger van Walt Disney uit protest met het adviseren van Trump

En ook Apple-topman Tim Cook steekt zijn afkeuring over het besluit niet onder stoelen of banken. "Het besluit om terug te trekken uit het 'Parijsakkoord' is slecht voor onze planeet. Apple blijft zich inzetten om klimaatverandering tegen te gaan en wij zullen nooit wijken."

Vijf meest waardevolle bedrijven tegen Trump

Facebook-topman Zuckerberg schrijft op zijn persoonlijke pagina dat het terugtrekken "slecht is voor het milieu en de economie en de toekomst van onze kinderen op het spel zet."

 

Ook Google-topman Sundar Pichai, Microsoft en Amazon uiten hun ongenoegen over Trumps beslissing. Pichai schrijft 'teleurgesteld' te zijn en belooft dat Google hard zal blijven werken voor een schone en welvarende toekomst.

Hij krijgt bijval van Microsoft-opperbaas Satya Nadella, die belooft 'ons deel te blijven doen' om klimaatverandering aan te pakken. 

Het Amazon-account wijdt zelfs een hele serie tweets aan hun belofte zich te houden aan het klimaatakkoord. 

Bij elkaar opgeteld zijn de vijf tech-bedrijven naar beurswaarde gemeten de meest waardevolle ter wereld