Economie

Grote bedrijven steunen Cameron tegen Brexit

22 februari 2016 08:09 Aangepast: 01 augustus 2017 08:30
Beeld © AFP

De bazen van enkele van 's werelds grootste bedrijven steunen de Britse premier Cameron in zijn poging om Groot-Brittannië binnen de EU te houden.

Dat blijkt uit een kladversie van een brief, die volgens de Financial Times rondgaat onder de leiders van de 100 grootste bedrijven van het land. In de brief schrijven zeker 50 topbestuurders dat Groot-Brittanië 'beter, veiliger en sterker is binnen de EU'. Onder hen zouden ook de topmannen van Shell, BAE (een defensie-conglomeraat), BT (telecommaatschappij) en Rio Tinto (een mijnbouwbedrijf) zijn. Al deze bedrijven hebben een notering aan de FTSE 100, de belangrijkste beursgraadmeter in Londen. 

De brief, die morgen gepubliceerd zou worden, van de topmannen en -vrouwen is in de meeste gevallen ondertekend namens het bedrijf, schrijft FT. Sommige ondertekenaars deden het op persoonlijke titel. Er zou wel onenigheid zijn geweest over de zin: "Wij denken dat een vertrek uit de EU investeerders afschrikt en dat er banen op het spel komen te staan." Sommige ceo's zijn bang dat deze waarschuwing kwaad bloed zet bij de vakbonden. 

Afhaken Johnson
De steun van de bedrijven komt op een belangrijk moment voor Cameron, nadat partijgenoot Boris Johnson gisteren aankondigde vóór een Brexit te zijn. Dat is een zware slag voor de premier, die vrijdag na lang onderhandelen een akkoord sloot over nieuwe afspraken met de EU. Groot-Brittannië krijgt een aparte status binnen de EU, het hoeft bijvoorbeeld niet verder mee te doen met de 'ever closing union', de 'steeds verdere eenwording van Europa', die in de Europese verdragen is vastgelegd.

Toch laat Johnson, burgemeester van Londen en een ervaren campagnevoerder, Cameron in de steek in aanloop naar het referendum dat de Britten deze zomer houden over een Brexit. Hij is niet de eerste partijgenoot die voor het uittreden van het Verenigd Koninkgrijk uit de EU is. Ook enkele conservatieve ministers uit Camerons kabinet zijn openlijk voor een Brexit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van