Economie

Maaltijd van de toekomst: minder vlees, meer groenten

21 oktober 2015 17:47 Aangepast: 21 oktober 2015 21:18
Beeld © ANP

We moeten snel ons eetpatroon aanpassen om ervoor te zorgen dat iedereen ook in 2030 goed kan eten. Hoe? Door veel minder vlees en meer groenten te eten.

In opkomende landen worden mensen steeds welvarender en ouder. Dat leidt tot een uitdijende wereldbevolking: in 2050 zijn er naar verwachting 9 miljard mensen op aarde, 2 miljard meer dan nu. Al die 9 miljard mensen moeten natuurlijk (gezond) eten. Willen we dat voor elkaar krijgen, dan moet óns consumptiepatroon wel veranderen, stellen Natuur en Milieu en partners supermarkt Jumbo, het Voedingscentrum en Oxfam Novib.

Klimaatverandering
De productie van eten, en met name zuivel en vlees, leidt tot veel CO2 uitstoot. De daardoor veroorzaakte klimaatverandering leidt weer tot een grotere kans op slechte oogsten in warme landen. Die ontwikkeling, in combinatie met de groter wordende wereldbevolking, is niet vol te houden, zeggen de initiatiefnemers. Zou iedereen consumeren als de gemiddelde Nederlander, dan hadden we 3,6 aardbollen nodig.

Natuur en Milieu liet Blonk Consultants uitrekenen wat we elke avond op tafel moeten zetten, als we de aarde niet willen uitputten en allemaal nog een fatsoenlijke hapje willen eten. Daarbij is gelet op: geen stijging van de landbouwgrond, het beperken van CO2 uitstoot, meer dierenwelzijn in veehouderijen, duurzame visserij en een eerlijke verdeling van voedsel over de wereldbevolking.

Menu van gisteren en morgen
En bekijk hier maar het verschil. In 2030 moeten we volgens de berekeningen vooral minder vlees en zuivel eten. En meer groenten. In 2050 zou de consumptie van vlees en zuivel nog verder naar beneden bijgesteld moeten zijn.

Thumbnail

Thumbnail

 
Minder vlees?
RTL Z belde nog even met Jumbo, partner van ‘het Menu van Morgen’, om te vragen of de supermarkt zélf dan ook haar assortiment gaat aanpassen. Of dat de supermarkt het vlees duurder gaat maken. Het antwoord: nee. “Wij kijken bij het assortiment altijd naar behoefte van de klant. En klanten kunnen nog steeds rekenen op de laagste prijs van vlees,” laat een woordvoerder van de supermarkt weten. Maar is ‘de laagste prijs’ dan geen economische prikkel om juist wel veel vlees te kopen, iets wat de Jumbo dus niet verstandig vindt voor de toekomst? De supermarkt pakt het liever ‘positief’ aan. “Wij gaan klanten wel inspireren via lekkere recepten. En we gaan nog verschillende activiteiten organiseren.”

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`