Ga naar de inhoud
Economie

Waarde Bitcoin nu stabieler dan goudprijs

De waarde van een Bitcoin fluctueert nu al drieënhalve week minder dan de goudprijs. Een nieuw record.

Eén van de grote nadelen van de Bitcoin is dat de waarde van de virtuele munt nogal volatiel is. Omdat er geen centrale instantie is die de waarde van de munt kan bewaken door bij een stijgende vraag meer Bitcoins uit te geven, fluctueert de waarde van munt flink. En dat is problematisch voor verkopers die hun pizza’s, televisies of drugs in Bitcoins willen afrekenen: elke dag kun je nieuwe prijskaartjes ophangen.

Rustiger vaarwater
Maar na de enorme achtbaanritten van de afgelopen jaren lijkt de Bitcoin nu in wat rustiger vaarwater terecht te zijn gekomen. De volatiliteit van de munt is flink afgenomen de laatste maanden. De afgelopen weken is er zelfs een nieuwe mijlpaal bereikt: de koers van de Bitcoin schommelde in de laatste 25 dagen minder dan de goudprijs, zo meldt The Wall Street Journal.

Op het moment van schrijven is één Bitcoin 384 euro waard. Dat is 6 procent meer dan eind maart: nog altijd een flink verschil. Bovendien bestaat er altijd het gevaar dat de waarde van de Bitcoin in de toekomst weer een stuk meer gaat schommelen. Daardoor blijft de ‘munt’ vooral aantrekkelijk als speculatieobject en een stuk minder om ook daadwerkelijk zaken mee te kopen en verkopen. Net als goud.