Economie

'Beschuldigingen Poetin afgeschilderd als westers complot'

04 april 2016 10:11 Aangepast: 31 juli 2017 22:00
Poetin woonde vandaag het WK Judo bij. Beeld © AFP

De Russische president Vladimir Poetin heeft honderden miljoenen dollars 'verstopt' in belastingparadijzen. Dat doet hij via een ingewikkelde structuur van bedrijven en vrienden, blijkt uit de Panama Papers. In Rusland worden de beschuldigingen van tafel geveegd als 'westers complot'.

De naam van de president zelf komt niet voor in de documenten. Poetin zou vertrouwelingen gebruiken om geld of belangen van Russische bedrijven te verhullen, schrijft The Guardian. Ook wordt soms geschoven met leningen van honderden miljoenen dollars, terwijl het doel daarvan nogal onduidelijk is.

Het zijn pittige beschuldigingen, maar ze liggen wel 'ongelooflijk' voor de hand, zegt Derk Sauer, ondernemer en mediatycoon in Rusland. "Zijn jeugdvriend, die een klassiek orkest leidt in Sint Petersburg en ineens over honderden miljoenen beschikt, daar is iets mee aan de hand." Ook benadrukt hij dat al vaker is geschreven over de plotselinge rijkdom van Poetins naaste vrienden.

Russische kranten blijven stil
De berichtgeving zal geen politieke consequenties hebben, zegt Sauer. "Sterker nog: de Russische staatsmedia zijn groot, en deels in handen van de overheid. Daar wordt dit nu afgeschilderd als een westers complot tegen Poetin. De woordvoerder van de president had al een week geleden gewaarschuwd over ophanden zijnde publicaties die Poetin zwart moesten maken. Toen wisten wij nog niet waar het over ging, maar de KGB was hier natuurlijk allang achter. Die hebben dus al van tevoren gezegd: geloof er allemaal niks van."

De Russische kranten schrijven er nog niet over vandaag, maar dat had niet alleen te maken met de inhoud. Sauer: "We lopen achter in de tijd, dus de berichten kwamen te laat naar buiten." De nieuwssite van het Russische multimediabedrijf RBK, waar ook Sauer bij betrokken is, staat wel vol. "Er wordt wel uitvoerig over bericht in Rusland. Het grappige is dat bij heel veel schandalen in Rusland eigenlijk schouderophalend wordt gereageerd."

Geld rondpompen
Sergei Roldugin is één van Poetins beste vrienden en misschien wel de rijkste cellist en orkerstleider ter wereld. De twee leerden elkaar halverwege hun twintiger jaren kennen en vormen inmiddels al vier decennia een hecht team. Op Roldugins naam zouden verschillende bedrijven staan, terwijl hij eerder nog benadrukte 'gewoon een simpele muzikant' te zijn.

Al zijn bezittingen zijn uiteindelijk terug te leiden naar één organisatie: Bank Rossiya, waar weer andere vrienden van Poetin bij werken. Via een ander netwerk stroomt het geld weer door naar een bank op Cyprus, de Russian Commercial Bank. Uiteindelijk wordt dat vermogen via een constructie weer uitgeleend aan bedrijven waarvan Poetin eigenaar is, of waarbij hij op een andere manier betrokken is.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van