Economie

Hogere premie voor dezelfde verzekering, hoe kan dat?

26 augustus 2015 16:45 Aangepast: 06 september 2015 16:44

Verzekeraars weten steeds meer over ons, waardoor premies voor dezelfde verzekering flink kunnen verschillen. Het adres waar je woont, maar ook gegevens over je leeftijd en andere verzekeringen bepalen de hoogte van je premie. Hoe werkt dat?

Uit onderzoek van de Consumentenbond bleek vandaag dat er grote verschillen zijn in premies bij mensen die exact dezelfde autoverzekering hebben. Een inwoner van Den Haag betaalt hierdoor bijvoorbeeld 105 euro meer voor precies dezelfde WA-autoverzekering als zijn buurman, omdat hij op nummer 83A woont en zijn buurman op 83. 

Jeroen Breen, directeur van het Koninklijk Actuarieel Genootschap, legt uit. "Verzekeraars rekenen uit wat het risico op schade is. Dat wordt bepaald aan de hand van allerlei variabelen zoals gezinssamenstelling, leeftijd, huisadres en postcode. Dat koppelen ze aan data over zorgverzekeringen en verzekeringen voor inboedel, opstal, auto, reizen en andere zaken die mensen claimen. Al deze data worden toegevoegd aan schadestatistieken, zoals hoe vaak en waar er ingebroken is, en dan rolt er een premie uit."

Oorzaak: concurrentie
Daardoor kan een een verzekering ook hoger zijn een adres met een huisnummertoevoeging, stelt Breen. "Het kan zijn dan de verzekeraar specifieke informatie heeft over dat gezin, adres of postcode, die zorgt voor een bepaald risicoprofiel. Dat mag, verzekeraars mogen alleen niet discrimineren."

De premiedifferentiatie, het fenomeen waarbij elke verzekeringnemer een andere premie betaalt, wordt steeds meer toegepast bij verzekeringen. "Zeker bij schadeverzekeringen neemt dat toe, omdat er veel concurrentie is", vertelt Breen. "Na één jaar kunnen consumenten de verzekering voor hun auto of inboedel opzeggen, daardoor kijken ze steeds meer naar de premie. De verzekeraars proberen steeds goedkoper te zijn ten opzichte van hun concurrenten om klanten te houden en nieuwe polishouders te krijgen. Daarom wordt een scherpe berekening van de premie en uitkering van de schadelast steeds belangrijker. Daarbij komt dat verzekeraars steeds meer over ons weten."    

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore