Economie

Letter achter je huisnummer? Verzekering 100 euro duurder

26 augustus 2015 06:00 Aangepast: 06 september 2015 16:44

Verzekeraars laten de premie voor inboedel- en autoverzekeringen steeds vaker afhangen van de woonplaats van hun klant. Sommige verzekeraars gaan zelfs zo ver dat bij een huisnummertoevoeging (zoals A of -2) de premie tientallen euro's hoger uitvalt.

Een inwoner van Den Haag betaalt hierdoor 105 euro meer voor precies dezelfde WA-autoverzekering als zijn buurman, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Het verschil? Hij woont op 83A, zijn buurman op 83. De aanbieder van de verzekering, Reaal, wil niets zeggen over de reden van het verschil omdat de opbouw van het tarief 'concurrentiegevoelige informatie is'.

Tegenover RTL Nieuws erkent een woordvoerder van de verzekeraar dat bij berekenen van de premiehoogte wordt gekeken naar gegevens tot op huishoudniveau 'en daarom is het huisnummer van belang'. De verzekeraar benadrukt nog wel dat een huisnummertoevoeging niet automatisch tot een verhoging van de premie leidt. 

Verschillen per straat
De verschillen in premies voor verzekeringen zijn vaak gebaseerd op het inbraakrisico in een buurt en de kans op schade. Maar uit het onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de risicogebieden per verzekeraar verschillen, soms zelfs per straat. Volgens verzekeraar ASR wisselen de risico's en dus de premies bijvoorbeeld als er aan de ene kant van de straat een studentenflat staat en aan de andere een seniorenflat. 

De belangenorganisatie vergeleek in de provincie Utrecht de verzekeringen van 31 aanbieders. 17 van de maatschappijen houden bij het bepalen van de premie rekening met de postcode waarin de klant woont. Bij zeven van die verzekeraars maken ook de letters in de postcode nog uit voor de hoogte van de premie. BLG Wonen, SNS en Vivat laten de hoogte van de premie zelfs afhangen op basis van het adres en zelfs een eventuele toevoeging aan het huisnummer. 

'Ondoorzichtig beleid'
De Consumentenbond pleit voor meer transparantie bij de verzekeraars over hoe zij hun premies berekenen. "Hun risicobeleid is erg ondoorzichtig. Wij pleiten ervoor dat ze zich baseren op schadestatistieken die voor iedereen in te zien zijn", zeg Ben Schellekens van de Consumentenbond. 

Volgens het Verbond voor Verzekeraars kunnen consumenten zelf goed zien bij welke verzekering ze het beste uit zijn en zijn de verschillende premies juist het gevolg van de concurrentie tussen verschillende verzekeraars. Bovendien kunnen klanten makkelijk overstappen naar een andere verzekering. De brancheorganisatie zegt dat bij de opbouw van verzekeringspremies rekening wordt gehouden met meerdere factoren, waaronder woonplaats, leeftijd en het aantal keren dat er al is ingebroken. Ook de waarde van de inboedel of auto spelen mee. Volgens het Verbond bepaalt niet één factor, zoals de postcode of het huisnummer, de hoogte van de premie. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore