Economie

Quad play: we zitten steeds meer vast aan één telecom-aanbieder

30 oktober 2015 10:11 Aangepast: 12 mei 2016 11:57
Beeld © Getty

KPN, Ziggo en Vodafone weten ons in toenemende mate aan hen te binden. We bellen vast en mobiel, we internetten en kijken televisie via hen. Is dat een voordeel en hebben we straks allemaal quad play?

De voordelen van quad play zijn er voor zowel de aanbieders als de consumenten.

Consumenten hebben bij veel aanbieders nog maar één rekening, terwijl ze verder bepaalde voordeeltjes krijgen. Zo krijg je bij KPN extra diensten, meer mobiele data of een hogere snelheid.

Moeilijker overstappen met quad play
Toch lijkt het voordeel voor de aanbieders van quad play nog wat groter. Als je alle diensten afneemt bij maar één speler, dan is het moeilijker om over te stappen. Je hebt immers gedoe' en je verliest bepaalde voordelen. KPN, Ziggo en Vodafone maken kosten om klanten binnen te hengelen en ze gaan pas na verloop van tijd verdienen. Ze willen je dus gewoon vasthouden.

Nadeel van quad play is dat als er een storing is, dat je dan helemaal niets meer kunt, niet internetten, geen televisie kijken, niet vast bellen en niet mobiel bellen. Daar staat tegenover dat er niet zo veel storingen zijn, terwijl verder Ziggo geen eigen netwerk heeft, maar het netwerk van Vodafone gebruikt.

Niet allemaal aan de quad play
Ondanks het feit dat er wel wat voordelen aan zitten voor consumenten, denkt Tim Poulus van Telecompaper niet dat we straks allemaal aan de quad play zijn. Triple play (waarbij je internet, televisie en bellen via de vaste van dezelfde aanbieder afneemt) is iets dat je voor een huishouden afneemt. Mobiel bellen is meer een individuele beslissing, legt hij uit. Verder zullen er voorlopig nog wel consumenten zijn die prepaid bellen, geen quad play dus.

Daarnaast zijn er spelers die geen quad play kunnen aanbieden. Via kleine kabelbedrijven en glasvezelaanbieders kun je niet mobiel bellen.

'Marktaandeel stijgt niet tot boven 20 procent'
In het tweede kwartaal had quad play een marktaandeel van 8 procent, tegen 5 procent een jaar eerder. Tim Poulus ziet een marktaandeel van 20 procent als een glazen plafond. Op de korte termijn is overstappen naar quad play lastig als je nog een lopende mobiel abonnement hebt. Je kunt pas overstappen als dat is afgelopen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van