Ga naar de inhoud
Economie

Onderzoekers ontwerpen 'bitcoin voor centrale banken'

Beeld © ANP

Wetenschappers hebben, in opdracht van de Bank of England, een bitcoin-achtige munt ontworpen. Komt zo'n munt er echt, dan hebben we misschien geen commerciële banken meer nodig.

Bitcoin ken je misschien als munt waarmee je kunt betalen bij verschillende webshops. Maar het is met name de techniek erachter die veel experts interesseert.

Hoe zat het ook alweer?
​Bitcoin is namelijk een digitale munt die de middenpartij weghaalt. Door een peer-to-peer systeem en een gezamenlijk grootboek heb je geen banken meer nodig om elkaar geld over te maken. Bovendien kun je geld via deze technologie programmeren: eigenschappen meegeven, als het ware. Daarnaast zou bitcointechnologie transacties ook veiliger maken.

Banken vinden bitcoin, opvallend genoeg, commercieel heel interessant: met die technologie kunnen ze namelijk hun middenpartijen (bij onderlinge transacties) wegstrepen, wat veel geld kan schelen. Ook centrale banken, waaronder de Bank of England, hebben hun oog laten vallen op de techniek. De BoE heeft onderzoekers zelfs de opdracht gegeven om een bitcoin-achtige munt te ontwerpen, schrijft MIT Technology Review.

Meer controle over de geldhoeveelheid
Het systeem RSCoin moet transacties sneller, efficiënter en goedkoper maken. Anders dan bij bitcoin, is het grootboek bij RSCoin alleen niet 'van iedereen', maar van de centrale bank. Deze centrale autoriteit zou ook, veel directer dan nu, de geldhoeveelheid kunnen controleren, terwijl die hoeveelheid bij bitcoin al vastligt. Een uitkomst voor centraal bankiers, die nu behoorlijk worstelen met hun gereedschapskist.

Twee weken geleden presenteerde plaatsvervangend president van de Bank of England, Ben Broadbent, nog een veel extremer scenario. Het fenomeen 'centrale bank-valuta' zou de banken zoals we die nu kennen zo goed als overbodig maken. Consumenten zouden een bankrekening bij de centrale bank kunnen hebben. Deposito’s zouden veiliger worden, omdat ze niet meer gedekt zouden worden door 'risicovolle leningen'. "Ze zouden niet meer kwetsbaar zijn voor bankruns en we zouden ze niet meer hoeven te verzekeren," aldus Broadbent. Een scenario waarbij het traditionele bankmodel van de kaart zou worden geveegd.

Het RSCoin systeem is getest op 30 verschillende computers binnen Amazons Cloud Computing platform. De onderzoekers zijn nu in gesprek met de Bank of England over manieren om de coin in de praktijk te gaan gebruiken.