Economie

S&P verlaagt kredietwaardigheid Qatar naar AA-

07 juni 2017 20:08 Aangepast: 27 juli 2017 22:30
De skyline van de Qatarese hoofdstad Doha. Beeld © ANP

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft de kredietwaardigheid van Qatar verlaagd van AA naar AA-. Volgens het bureau zet de diplomatieke rel tussen Qatar enerzijds en een aantal Arabische landen in het Midden-Oosten anderzijds de economie van de Golfstaat onder druk.

Verschillende landen, waaronder Saudi-Arabië en Egypte, bevroren alle diplomatieke betrekkingen met Qatar. Samen met nog een paar andere landen beschuldigen zij het oliestaatje van het steunen van terrorisme. 

S&P benadrukt dat de economie van Qatar voor een groot deel leunt op de betrekkingen met buurlanden. Door de verminderde regionale handel staan winsten van bedrijven onder druk. Ook belemmert de kwestie investeringen en de investeringsbereidheid omdat het vertrouwen in Qatar een deuk heeft opgelopen.

Verdere verlaging

S&P sluit niet uit dat de rating verder wordt verlaagd als door de kwestie de overheidsschuld sneller oploopt dan voorzien.

Concurrent Fitch houdt de kredietwaardigheid van Qatar voorlopig op AA/Stabiel. Volgens de Amerikaanse kredietbeoordelaar heeft het verbreken van de betrekkingen 'geen directe impact'. Wel zegt het dat wanneer het conflict aanhoudt de economische en financiële gevolgen 'serieuzer' kunnen zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van