Economie

Raar, sommige beleggers geven geld toe als ze geld uitlenen

30 oktober 2015 17:07 Aangepast: 30 oktober 2015 17:34

Er zijn beleggers die er geld voor over hebben om te mogen uitlenen aan de overheid. Zijn ze gek geworden of heeft dat een reden?

Vorige week konden beleggers weer obligaties kopen van de Nederlandse overheid. Het gaat om een lening die al bestaat, maar het bedrag dat uitstaat wordt verhoogd. De lening loopt tot 15 juli 2015 en beleggers stortten 600 miljoen euro. Hun rendement: -0,174 procent

Een negatief rendement dus, dat betekent dat als je nu 1001,74 euro uitleent je over drieëneenhalf jaar 1000 euro terug krijgt. Het rendement in de markt op Nederlandse staatsleningen met een looptijd van vijf jaar is nu 0,033 procent negatief.

Boeterente ECB
Omdat de Europese Centrale Bank (ECB) deflatie wil voorkomen en de economie wil stimuleren rekent het een boeterente aan gewone banken. Dat zit zo: banken hebben wel eens geld over dat ze kunnen stallen bij de centrale bank. De ECB wil dat echter ontmoedigen. Ze wil juist dat banken geld uitlenen aan bedrijven en consumenten.

Door een boeterente te rekenen (je moet betalen in plaats van dat je rente ontvangt) worden banken ontmoedigd geld bij de ECB te stallen. Maar omdat geld aanhouden geld kost, rekenen de banken dat door aan grotere ondernemingen als die geld storten bij de bank.

Hans de Geus denkt dat consumenten binnenkort ook te maken krijgen met een negatieve rente.

Opkoopbeleid ECB
Verder moeten banken obligaties aanhouden voor het betalingsverkeer. Er is echter al weinig van en de ECB koopt ook nog eens obligaties op vanwege het stimuleringsbeleid (QE). Tot en met september volgend jaar koopt de ECB elke maand voor 60 miljard aan (staats)obligaties op.

Mario Draghi stelde vorige week dat het opkoopprogramma wordt verlengd en verhoogd als de economie en inflatie achterblijven. Misschien nog meer opkopen van obligaties dus.

Hoge besparingen
Een derde reden voor de negatieve rente is dat er veel wordt gespaard door huishoudens en bedrijven. Sommige beleggers, zoals pensioenfondsen, moeten wel een deel van hun vermogen in obligaties stoppen, omdat die worden geacht een laag risico te hebben.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van