Economie

JPMorgan: Rente ECB kan nog véél lager, naar -4,5 procent

10 februari 2016 13:30 Aangepast: 01 augustus 2017 11:30

ECB-president Mario Draghi zei onlangs dat er 'geen limiet' is aan hoe ver centrale banken kunnen gaan. Dat is niet helemaal waar, maar zakenbank JPMorgan heeft berekend dat de ECB de rente kan verlagen tot -4,5 procent. Maar ja, het beleid werkt nu al niet, zegt econoom Mathijs Bouman.

Banken moeten nu al rente betalen in plaats van dat ze rente krijgen als ze geld stallen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Spaarders krijgen nog wel rente, maar dat is nog maar heel weinig. De staat krijgt geld toe als het geld leent. Kan het nog gekker? JPMorgan denkt van wel.

De truc is volgens de bank dat de negatieve rente dan maar voor een deel van de bedragen die banken parkeren bij de ECB gelden. Dan zou dat lagere tarief omlaag kunnen naar -4,5 procent. Nu is dat nog -0,3 procent. Medio dit jaar zou dat kunnen zijn gedaald tot -0,7 procent, denkt JPMorgan.

Economie en inflatie stimuleren
De gedachte achter de negatieve rente die banken vergoed krijgen voor geld dat ze bij de centrale bank neerzetten is dat het dan aantrekkelijker wordt voor ze om het uit te lenen. Die hogere kredietverlening moet dan de economie stimuleren en daarmee de inflatie.

Een lagere rente drukt ook de koers van de euro en dat is goed voor de export en zorgt tegelijkertijd voor geïmporteerde inflatie, omdat producten die we van buiten de eurozone kopen omgerekend in euro's duurder worden. De doelstelling van de ECB is een inflatie beneden, maar dichtbij de 2 procent. Daar zitten we nu nog lang niet.

Lage inflatie heeft veel nadelen
Een lage inflatie lijkt voor consumenten prima: de spullen die we willen kopen worden immers nauwelijks duurder. Maar als je schulden hebt komt een hogere inflatie juist heel goed uit. Je schulden worden dan namelijk relatief kleiner.

Als de rente heel laag is, dan raakt dat ook de pensioenfondsen, omdat de dekkingsgraad hard daalt. Daardoor moeten de pensioenuitkeringen misschien wel omlaag.

Ook lagere rente in VS, VK en Zweden
Niet alleen in de eurozone, maar ook in andere landen zou de rente een stuk lager kunnen, denken ze bij JPMorgan. De Bank of Japan zou de rente kunnen terugbrengen tot -3,45 procent en Zweden zou terug kunnen tot -3,27 procent.

De Fed, de Amerikaanse centrale bank, heeft in december juist de rente verhoogd, maar als ze zouden willen, dan kan de rente daar omlaag tot -1,3 procent. De Bank of England kan de rente laten zakken tot -2,69 procent, denkt JPMorgan.

Ook als Mario Draghi en de zijnen geen 'truc' zouden uithalen, zou de rente verder negatief kunnen worden, tot -1,36 procent.

Bouman: twijfels
Econoom Mathijs Bouman heeft sowieso zijn twijfels bij het berekenen van een negatieve rente aan banken. ''Het is gebleken dat het niet werkt, als je die rente nog negatiever maakt, zou het dan wél werken?''

Hij stipt aan dat de huidige negatieve rente de winstgevendheid van de banken raakt, terwijl het juist de bedoeling is om de vermogenspositie van banken te verstevigen. Ook wijst hij naar de pensioenfondsen, die te lijden hebben onder een de huidige lage rente.

Economen van de Britse bank HSBC zijn eveneens somber over wat er tot nu toe is bereikt met rente's onder nul. De Zweedse Riksbank, de centrale bank, verlaagde als eerste de rente naar negatief. ''De inflatie is in Zweden inderdaad verhoogd, maar dat geldt alleen voor de prijzen van onroerend goed''.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van