Panama Papers

Nederlandse link in FIFA-corruptieschandaal

04 april 2016 08:15 Aangepast: 31 juli 2017 22:00
Beeld © AFP

Het corruptieschandaal rondom wereldvoetbalbond FIFA heeft ook een Nederlandse link, blijkt uit de Panama Papers. Via brievenbusfirma's in ons land zouden miljoenen dollars zijn beland bij partijen die betrokken zijn bij het FIFA-schandaal.

De Nederlandsche Bank onderzoekt de mogelijke witwaspraktijken in het voetbal. De Nederlandse brievenbusfirma's T&TSM en TYC International zouden een rol hebben gespeeld in het wegsluizen van voetbalgeld, schrijven het Financieele Dagblad en Trouw, die betrokken zijn bij het onderzoek. Belasting ontwijken is in veel gevallen niet verboden, hoewel de grens tussen legaal en illegaal dun is. Er is wel veel maatschappelijke weerstand tegen de constructies.

In mei vorig jaar zei het Amerikaanse Ministerie van Justitie aanwijzingen te hebben dat geld van sportmarketingbedrijven is gebruikt om steekpenningen te betalen aan FIFA-bestuurders. Uit de aanklacht bleek hoe de contracten voor uitzendrechten steeds werden verhoogd om de honger naar geld te kunnen stillen.

Geld werd overgemaakt naar ING-rekening
FD-journalist Siem Eikelenboom vertelde tegen de NOS dat Nederland mogelijk een spil is geweest in illegale transacties en de betaling van steekpenningen aan hoge FIFA-mensen. Het gaat volgens hem om sportmarketingbedrijven die genoemd worden in een aanklacht van de Amerikaanse justitie tegen hoge bazen van de FIFA.

Een deel van dat geld werd overgemaakt op een ING-rekening van T&TSM, schrijft Trouw. Hoe die Nederlandse link precies loopt, is nog onduidelijk. De krant beschrijft hoe T&TSM tien jaar lang jaarlijks ruim 16 miljoen dollar ontving en doorsluisde.

Het bedrijf werkte daarvoor samen met verschillende bedrijven en sloot daarmee dure contracten af voor het inwinnen van adviezen over voetbaluitzendingen, de verplaatsing van de teams naar de stadions en het vermarkten van de uitzendrechten. Het geld kreeg T&TSM van een gelijknamig bedrijf op de Kaaimaneilanden. 

TYC International
Dan is er nog de andere Nederlandse link: het Amsterdamse bedrijf TYC International, meldt het Financieele Dagblad. Dat zou zich sinds 2006 bezighouden met uitzendrechten van Latijns-Amerikaanse voetbalcompetities. De directie is in handen van trustkantoor Intertrust.

De firma had onder andere de exclusieve uitzendrechten van alle FIFA-wedstrijden voor Argentinië in handen van 2010 tot 2013. Het bedrijf zou onder andere 21,5 miljoen euro hebben overgemaakt naar een een bedrijf dat verdacht is in de FIFA-fraudezaak.

'Multimiljonairs misbruiken Nederland'
De gegevens die onderzoeksjournalisten boven tafel hebben gekregen over belastingontwijking via Panama tonen hoe 'multimiljonairs Nederland kunnen gebruiken als belastingparadijs', zegt ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib in een reactie.

"Buitenlandse bedrijfseigenaren kunnen zich verbergen achter Nederlandse vennootschappen om buiten het zicht te blijven van hun eigen belastingdiensten'', zegt Oxfam-belastingexpert Francis Weyzig. "Verder speelt Nederland een kwalijke rol bij het doorsluizen van geld. Ontwikkelingslanden lopen daardoor ieder jaar miljarden aan belastinginkomsten mis.''

Poetin ook betrokken bij Panama-schandaal
Panama Papers is een samenwerkingsverband van ruim honderd internationale media, die de uitgelekte administratie van de Panamese financiële dienstverlener Mossack Fonseca onderzoeken. Onder andere Lionel Messi​, Jackie Chan, Petro Porosjenko (de president van Oekraïne) en de Russische president Vladimir Poetin zouden geld hebben weggesluisd via vage constructies.

Poetin zou via vertrouwelingen gebruik hebben gemaakt van offshore-bedrijven. In zijn geval zou het gaan om het stallen van zeker 2 miljard dollar. In Nederland werken het Financieele Dagblad en Trouw mee. Zij geven aan in de komende dagen meer te publiceren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van