Ga naar de inhoud
Economie

Recordwinst voor superbelegger Buffett: +21 procent

Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van multimiljardair en bekende belegger Warren Buffett, heeft 2015 afgesloten met een recordwinst van 24,4 miljard dollar (omgerekend 22 miljard euro). Dat betekent een groei van ruim 21 procent.

Dat maakte de 85-jarige Buffett bekend in een brief aan de aandeelhouders van Berkshire Hathaway.

In het vierde kwartaal hield het bedrijf onder de streep een winst van 5,5 miljard dollar over, bijna een derde meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Ruim 50 jaar belegger
Buffett staat al meer dan vijftig jaar aan de top bij Berkshire. Hij maakte er een groot zakenimperium van, met belangen in meer dan tachtig grote bedrijven waaronder verzekeraars, banken, retailers, nutsbedrijven, General Electric, Heinz en het spoorwegbedrijf Burlington Northern Santa Fe (BNSF). Ook zit Buffett in Coca-Cola, IBM en American Express.

In het afgelopen jaar kocht de belegger onder andere een netwerk van Amerikaanse autodealerschappen en de producent van vliegtuigonderdelen Precision Castparts. Die laatste deal, met een waarde van meer dan 37 miljard dollar, is een van de grootste acquisities ooit voor het investeringsbedrijf.

Dat het goed gaat met de winsten van de bedrijven van Buffett betekent niet automatisch dat het ook goed gaat met zijn beurskoersen. Vorig jaar werden zijn aandelen gemiddeld ongeveer 12 procent minder waard. Ter vergelijking: de toonaangevende Amerikaanse beursindex S&P 500 daalde in 2015 met 0,7 procent.

Geeft 99 procent van zijn 64 miljard weg
Buffett is onderhand behoorlijk op leeftijd. Hij is 85 jaar oud. Zijn zakenpartner Charlie Munger is inmiddels 92 jaar. Van Buffett is bekend dat hij nog altijd bij zijn eigen vrouw is en nog steeds woont in het huis dat hij ooit, decennia lang geleden, kocht. Buffett woont nog steeds in Omaha, in Nebraska.

Buffett behoort tot de rijkste mensen ter wereld, met een vermogen van zo'n 62 miljard dollar. Buffett wil 99 procent van zijn vermogen weggeven, vooral via de stichting van Bill en Melinda Gates.

Stricte beleggingscriteria
Buffett heeft een aantal stricte criteria voor bedrijven die hij koopt met Berkshire Hathaway. Zo moeten er weinig schulden zijn, het management moet aanblijven en Buffett en de zijnen moeten de activiteiten snappen. Geen tech dus voor hen, wel onder meer grote pakketten in Coca Cola.

Buffett is een fervent aanhanger van de beleggingsideeën van Benjamin Graham, die wordt gezien als de vader van waardebeleggen. Graham schreef onder meer (samen met David Dodd) Security Analysis en later The Intelligent Investor, volgens Buffett het beste boek dat ooit over beleggen is geschreven.