Economie

Ierland start fonds voor miljarden uit Apple naheffing

22 juli 2017 14:54 Aangepast: 05 december 2017 08:03
Beeld © Getty

Alle achterstallige belastingen die Apple aan Ierland moet betalen komen in een speciaal vergrendeld fonds, opgericht door de Ierse overheid. In totaal gaat het om een bedrag van zo'n 13 miljard euro.

Bijna een jaar geleden besloot de Europese Commissie dat Apple geld moet terugbetalen aan Ierland. Ierland had techgigant Apple wel heel gunstige voorwaarden aangeboden om zich in het land te vestigen. Zo droeg het bedrijf in 2014 maar 0,005 procent af in Ierland.

13 miljard

Een belastingdeal die volgens de Europese Commissie niet door de beugel kon. De afspraken zouden een verkapte vorm van illegale staatssteun zijn.

En dus moest Apple alle ontweken belasting terugbetalen. De openstaande rekening? 13 miljard euro. Ierland had het geld eigenlijk al in januari moeten innen van Apple. 

Mijlpaal

Maar zowel Apple als Ierland zijn tegen de boete in hoger beroep gegaan. In afwachting van dat hoger beroep wordt nu een fonds opgericht waarbij een of meerdere beleggingsmanagers het geld zullen beheren. 

Volgens de Ierse minister van financiën is het mijlpaal, na maanden van intensieve gesprekken tussen de Europese Commissie, Apple en de Ieren. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van