Ga naar de inhoud
Economie

Aantal snelgroeiende bedrijven stijgt stevig, vooral in horeca

Vooral horeca- en bouwbedrijven breiden hun personeelsbestand uit. Beeld © ANP

Het Nederlandse bedrijfsleven telde het afgelopen jaar bijna 7300 snelgroeiende bedrijven, een stijging van ruim 18 procent. Dat is het hoogste aantal sinds de start van de metingen in 2010.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral in de bouw en in de horeca waren er meer snelle groeiers: oftewel bedrijven (van minimaal tien werknemers) die drie jaar op rij een groei van het personeelsbestand zien van minstens tien procent.

Bij de snelgroeiende bedrijven uit 2016 kwamen er in drie jaar tijd ruim 365 duizend werknemers bij. In totaal ging het vorig jaar om 7280 snelgroeiende bedrijven, tegenover 6130 het jaar daarvoor. Een op de zes snelle groeiers groeide (mede) na een overname, de rest deed dat organisch.

Meer uitzendkrachten 

Met name in de bouw, horeca en it-dienstverlening groeiden veel bedrijven. Restaurants, groothandels, software-ontwikkelaars, en architectenbureau's: allemaal namen ze de afgelopen jaren veel extra personeel aan.

Gekeken naar absolute aantallen staan de zakelijke dienstverleners met ruim 2000 snelle groeiers bovenaan. Wel moet genoemd worden dat het CBS in deze categorie ook uitzendbureau's (in totaal 625) meetelt.

Thumbnail

"De uitzendbureaus zijn daarbij wel een uitzondering", legt CBS-econoom Marjolijn Jaarsma uit aan RTL Z. "Dit omdat de werknemers van uitzendbureaus elders in de economie werkzaam zijn. Mede door het aantrekken van de economie en de verdere flexibilisering hiervan zien we een sterke groei van hun personeelsbestanden."