Ga naar de inhoud
Kogels leger raken op

Kogeltekort: 'Militairen roepen pang, pang bij schiettraining'

Archieffoto

Onrust bij het Nederlands leger, want de kogels zijn zo goed als op. En dat heeft grote gevolgen: door het tekort aan munitie zijn veel schiettrainingen afgeblazen.

Dat blijkt uit een vertrouwelijke e-mail van de defensietop die onze researchredactie in handen heeft. Daaruit blijkt dat het nijpende munitietekort voor grote problemen zorgt.

ZIE OOK: E-mail van de Defensietop over het munitietekort

Militairen die op missie naar het buitenland gaan, doen minder schietoefeningen dan normaal. Volgens bronnen binnen Defensie moeten militairen die toch willen trainen, noodgedwongen zelf schietgeluiden maken bij het overhalen van de trekker.

De problemen zijn nog lang niet opgelost. De tekorten aan munitie zijn er al jaren, maar de situatie is nu zo nijpend geworden dat er frustratie is bij het personeel. Binnen Defensie wordt schande gesproken van het kogeltekort.

'Desastreus voor het moreel'
"Ook als je geen kogels hebt, moet je wel met je wapen trainen", zegt Jean Debie van de militaire vakbond VBM. "Dat betekent dat je als militair pang, pang, pang moet roepen. Dat is natuurlijk desastreus voor het moreel van de militair. Je moet dit een professional ook niet willen aandoen."

De schiettechniek moet continu worden onderhouden. Maandenlang niet trainen, is volgens oud-generaal-majoor Harm de Jonge funest. "Dan krijg je een gat in de trainingsopbouw. Je hebt dan een aantal maanden niet gebouwd aan vertrouwen met het gebruik van het wapen." Dat ontbreken van het vertrouwen in het wapen is volgens De Jonge 'buitengewoon ernstig'.

Aangevuld als dat kan
Het ministerie van Defensie erkent het probleem tegenover RTL Nieuws. "Defensie heeft ruim 400 soorten munitie. Bij enkele daarvan hebben we soms krappe voorraden, vooral wegens hoog verbruik bij een missie, lange leveringstijden wegens lagere beschikbaarheid bij de fabrikanten of omdat ze een lang verwervingstraject kennen."

Tot de problemen zijn opgelost, wordt de munitie verdeeld. "Daarmee is niet altijd voldoende munitie beschikbaar voor overige oefeningen en trainingen. Defensie begrijpt heel goed dat militairen daar niet altijd gelukkig mee zijn. In de begroting van 2015 is aangegeven dat zodra er extra geld beschikbaar is, de munitievoorraden worden aangevuld."

Dit is een artikel van