Economie

Onderzoekers: Vissen hebben ook gevoel

25 november 2015 23:42 Aangepast: 26 november 2015 02:49
Ze zijn vooral gevoelig voor stress, blijkt uit het onderzoek Beeld © ANP

Mocht je graag je hengel uitgooien, dan hebben we slecht nieuws voor je: vissen hebben gevoel. Tenminste: ze ervaren vooral stress, blijkt uit onderzoek.

Dankzij het ontbreken van belangrijke hersencellen en de kleine omvang van hun schedel, worden vissen vaak gezien als domme, gevoelloze diertjes. Onderzoekers hebben uitgevonden dat ze ondanks al deze gebreken, toch een stuk intelligenter zijn dan dat we tot nu toe dachten.

Ze zijn vooral gevoelig voor stress, blijkt uit het onderzoek dat gepubliceerd is in het wetenschappelijk blad Proceedings of the Royal Society B. Onderzoekers van het Britse Institute of Aquaculture beschrijven onder andere hoe een zebravisje reageert als het water regelmatig van temperatuur veranderd. Zijn lichaampje wordt iets warmer en hij krijgt een soort griepverschijnselen.

Onderzoek
De onderzoekers deden zes groepen zebravisjes in tanks van plastic glas. Elk aquarium had een andere watertemperatuur en stonden onderling in verbinding, zodat vissen zelf konden kiezen waar ze heen zwommen en konden acclimatiseren

Vervolgens hielden ze drie van de groepen apart met een netje, waardoor de stress toenam. Deze vissen spendeerden meer tijd in het warme water toen ze weer vrijgelaten werden. Daarnaast steeg hun lichaamstemperatuur twee tot vier graden. Dit geeft volgens de wetenschappers 'duidelijk aan dat vissen een soort emotionele griep vertonen' en toont aan dat vissen daadwerkelijk zich bewust zijn van hun omgeving. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van