Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

TTIP Leaks: 5 hete hangijzers

01 mei 2016 19:00 Aangepast: 31 juli 2017 15:00
Beeld © EPA

Vrijhandelsverdrag TTIP is verre van rond. De onderhandelingsstukken laten zien dat er nog grote meningsverschillen zijn. RTL Z selecteerde er vijf.

1. Wat ligt er straks in de supermarkt?
Europa en Amerika kijken verschillend naar de regels over voedsel. De EU zegt eigenlijk tegen voedselbedrijven: bewijs maar dat het veilig is voordat het op de markt komt. In Amerika is het beleid eerder reactief en zegt: overheid, bewijs maar dat het onveilig is. Dit verschil in aanpak zie je duidelijk terug in de documenten. De EU geeft bijvoorbeeld aan dat de exporterende partij eerst moet demonstreren dat zijn maatregelen 'voldoen aan het niveau van bescherming van de importerende partij'. De Verenigde Staten legt die verantwoordelijkheid het liefst neer bij de importerende partij en andere (onafhankelijke) autoriteiten op dat gebied.

En daarmee wordt het voorzorgsbeginsel, dat in Europa voorop staat, genegeerd, stelt Greenpeace. De Amerikaanse aanpak 'ondermijnt de mogelijkheid voor autoriteiten om voorzorgsmaatregelen te nemen, bijvoorbeeld als het gaat om controversiële stoffen zoals hormoonverstorende chemicaliën,' aldus de organisatie.

2. EU wil strenge wijnregels
In maart bleek wijn een heet hangijzer. De EU wil 'de mogelijkheid dat Amerikaanse wijnproducenten de 17 wijnnamen gaan gebruiken elimineren'. Denk aan Champagne, Chablis en Port en Chianti. Daar zijn eerder afspraken over gemaakt, maar de EU wil graag in dit handelsverdrag extra goed vastleggen dat de Amerikanen niet met authentieke Europese namen aan de haal gaan. Amerika wil deze wijnregels helemaal niet in het verdrag opnemen. Het blijkt een moeilijk punt: "De EU uitte grote zorgen en zal dit op politiek niveau verder bespreken."

3. EU wil geen cosmetica getest op dieren
De discussies over cosmetica verlopen 'erg moeilijk'. In Europa is het testen van uv-filters, die veel voorkomen in cosmetica, op dieren verboden. In Amerika niet en het land gaat er ook niet mee stoppen. "De aanpakken van de EU en VS blijven onverenigbaar en de marktontoegankelijkheid van de EU zal dus blijven." Beide partijen lijken nog mijlenver van elkaar af te staan als het om cosmetica en labeling gaat.   

4. Trage toenadering ISDS
Een van de meest besproken onderdelen van vrijhandelsverdrag TTIP is ISDS: een onderdeel dat bedrijven enige bescherming biedt zodra ze investeren in het buitenland. In zo'n land kan wetgeving onverwacht wijzigen, terwijl een bedrijf al investeringen gedaan heeft. In zo'n geval kan een bedrijf naar een arbitragehof stappen en een schadevergoeding eisen. Dit proces verloopt achter gesloten deuren en is daarmee niet transparant, zo luidt de kritiek. Onder druk van deze kritiek heeft de EU in november voorstellen gedaan om ISDS te hervormen. In het verslag van de onderhandelingsronde in maart staat dat de gesprekken hierover plaatsvonden 'in een open en constructieve sfeer'. Onder meer op gebied van transparantie en de publieke toegang tot de gang van zaken was sprake van 'brede overeenstemming'. Maar verder wordt er weinig duidelijk over wat de Amerikanen vinden van de voorgestelde veranderingen. ISDS blijft voorlopig een gevoelig en heet hangijzer.

5. Amerikanen willen harde aanpak corruptie
Waar Europa meer van de voorzorgsmaatregelen is, zijn de Amerikanen meer van de harde aanpak bij overtreding van regels. In een voorstel van de Verenigde Staten komt naar voren hoe zij corruptie aan willen pakken en voorkomen. Zo moeten (top)ambtenaren hun declaraties, extra activiteiten, beleggingen en giften openbaar maken. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van