Ga naar de inhoud
Economie

Uche uche: bestelbusjes viezer dan gedacht

Beeld © ANP (Archieffoto)

Ze rijden door woonwijken, binnensteden en dorpskernen: bestelbusjes van pakketbezorgers, bouwvakkers en bloemisten. En ze zijn vervuilender dan altijd werd gedacht. Ze stoten gemiddeld zes keer meer stikstofoxide uit dan de limiet voorschrijft.

Dat blijkt uit tests die onderzoeksbureau TNO uitvoerde met twaalf busjes. Van die twaalf bleef er slechts één onder de toelatingslimiet van 280 milligram NOx per kilometer voor zwaardere busjes. Voordat een (nieuwe) auto de weg op mag in Nederland, kijkt de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) of hij voldoet aan alle eisen die in Nederland gelden op het gebied van veiligheid, verbruik en uitstoot. 

Dat schrijft de Volkskrant, die de resultaten van de tests in handen kreeg na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. De test resultaten waren al wel openbaar, maar nu is ook per merk duidelijk wat de busjes uitstoten.

Op de weg getest

En dat valt niet mee. Gemiddeld was de uitstoot van de busjes 1600 milligram stikstofoxide per kilometer tijdens de testritten die TNO maakte. Deze methode verschilt van de methode die fabrikanten zelf laten doen met hun auto's, daarbij worden de busjes op een rollerbank gezet.

TNO reed gemiddeld 600 kilometer met de testvoertuigen, op verschillende trajecten. Of de grote verschillen veroorzaakt worden vanwege het gebruik van sjoemelsoftware, kan TNO niet zeggen. Ook het opvallende kleine verschil tussen voertuigen met lading en zonder, is niet aantoonbaar het gevolg van sjoemelsoftware, al noemt TNO het 'opvallend klein'. 

Ruimschoots overschreden

De onderzoekers testten busjes van Mercedes, Renault, Volkswagen, Peugeot, Iveco, Ford en Opel. De Mercedes Sprinter, de Opel Vivaro, de Iveco Daily en de Renault Trafic kwamen er het slechts van af, met uitstootwaarden van ongeveer 2 gram NOx per kilometer. De fabrikanten zelf wijten de slechte scores aan de hoge opbouw op de bus (Mercedes), wijzen op de hoge kilometer stand van de testbus (Renault) of geven geen reactie (Opel), schrijft de krant.

In Nederland rijden zo'n 277.000 bedrijfswagens tot 3500 kilo rond.