Economie

Deurwaarders in nood door nieuwe aanbesteding incasso DUO en UWV

31 juli 2017 11:12 Aangepast: 31 juli 2017 11:26
Beeld © Archieffoto ANP

Een besluit van de overheid zorgt voor hoofdbrekens bij gerechtsdeurwaarders. Vijf grote overheidsinstanties gaan met een vaste groep van 34 kantoren werken, de helft van de kantoren die tot nu toe opdrachten kreeg.

In 2012 besloot het kabinet dat de aanbesteding van overheidsopdrachten voor incassobureau’s gebundeld moeten worden, om te voorkomen dat iemand met schulden meerdere deurwaarders op de stoep krijgt, ieder namens een andere overheidsinstelling.

Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) is aangewezen als coördinator om voor vijf instanties deurwaarders in te huren. Het is de bedoeling dat het CJIB ook voor andere overheidsinstellingen de incassoprocedures gaat regelen.

Rechtbank geeft overheid gelijk

Het gaat om de incasso's van het Centraal Administratiekantoor (CAK), het Zorginstituut Nederland (ZIN), de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), blijkt uit een vonnis van de Rechtbank Den Haag. Deurwaarders probeerden de aanbestedingsprocedures tegen te houden, maar de rechter wees hun bezwaren van de hand.

Vooral het innen van nog niet terugbetaalde studieschulden en onterecht gebruikte ov-chipkaarten is een groot gemis voor de kantoren die bij de aanbesteding door CJIB achter het net vissen. "Het aantal contractanten wordt met ongeveer de helft verminderd", legt Wilbert van de Donk, voorzitter van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders, uit aan RTL Z.

'Dubbeltje op de eerste rang'

Toch is dat niet zijn grootste bezwaar: "Dat is marktwerking en het staat de overheid vrij om zaken te doen met wie zij willen." Deurwaarders zitten volgens Van de Donk vooral in hun maag met de manier van aanbesteden die het CJIB hanteert: "De overheid zegt: 'Dit hebben we ervoor over, zegt u maar wat u ervoor kunt doen'."

Het gevolg hiervan is dat deurwaarders sommige schulden niet zullen innen, legt Van de Donk uit. "De overheid zegt dat ze zo min mogelijk wil betalen, maar maatschappelijk verantwoord incasseren kost geld en dan kan je niet voor een dubbeltje op de eerste rang zitten."

'Serieuze problemen'

In de branche wordt met angst uitgekeken naar de gevolgen van de wijziging, vooral omdat de grootste bulk opdrachten, het innen van de verkeersboetes zelf, nog aanbesteed moet worden. Volgens Van de Donk zal een aantal kantoren in serieuze problemen komen: "Maar het zijn ondernemers, ze moeten zelf hun broek ophouden", besluit hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`