Ga naar de inhoud
Economie

Meer financiering voor Nederlandse startups in 2015

Beeld © Getty

Nederlandse startups kregen vaker financiering van investeerders toegezegd dit jaar. De bedragen die werden verstrekt, lagen wel een stuk lager dan vorig jaar.

Het aantal investeringen in Nederlandse startups verdubbelde in 2015 van 76 naar 150, samen goed voor 428 miljoen euro, bracht nieuwssite Startup Juncture in kaart. Gemiddelde bedrag: 2,87 miljoen euro.

Dat is een stukje minder dan vorig jaar, toen het gemiddelde lag op 6,58 miljoen per investering. Toch is dat is niet gek, want 2015 telde minder megaklappers in de startupwereld. Ter vergelijking: in 2014 waren Adyen, Takeaway en Elastic alleen al goed voor de helft van alle funding, met samen 330 miljoen euro.

Grootste investeringen
Grote klappers van dit jaar zijn Catawiki (75 miljoen), Adyen (50 miljoen), Shapeways (27,2 miljoen), HackerOne (22,7) en WeTransfer (22 miljoen). Kleine kanttekening bij Adyen: de hoogte van de investering in dit bedrijf is niet naar buiten gebracht; de 50 miljoen is een schatting van investeringsexperts.

Wie zegt dat je in Nederland niet goed genoeg aan financiering kunt komen als startup, heeft het mis. Zeker zogenaamde 'early stage' investeringen, in de productontwikkelingsfase van een bedrijf, worden vrij veel gedaan door Nederlandse investeerders. Voor de latere - duurdere - financieringsrondes moeten startups en scale-ups wel vaak naar het buitenland. 

Crowdfunding en convertible note populair
​Populair dit jaar was financiering van grote rondes via crowdfundingplatforms en financiering in de vorm van een zogenaamde convertible note, een lening die in een later stadium wordt omgezet in aandelen. Op die manier werden 15 deals gesloten via platforms als Leapfunder, OnePlanetCrowd en Symbid.

De volledige lijst met investeringen in 2015 staat onderaan deze pagina.