Prinsjesdag 2015

JSF kost misschien wel een half miljard extra

15 september 2015 21:27 Aangepast: 24 mei 2016 13:08
Beeld © ANP

Opnieuw een forse tegenvaller in het 'hoofdpijndossier' over de JSF. De aanschaf van het gevechtsvliegtuig valt misschien wel een half miljard euro duurder uit.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert schrijft in de begroting voor volgend jaar dat de toestellen duurder kunnen worden door de hogere koers van de dollar. 

Nederland wil 37 JSF's kopen als opvolger van de F-16. Het project gaat volgens de nieuwe verwachting ruim 5,2 miljard euro kosten. Maar het budget wordt vooralsnog niet aangepast aan de nieuwe schatting.

'Point of no return'
"Dit zou abrupte, ingrijpende maatregelen vergen", meldt Hennis, "terwijl het onzeker is of die uiteindelijk nodig zullen zijn, ook omdat de toestellen in verschillende tranches over een reeks van jaren worden aangeschaft. Zowel veranderingen in de dollarkoers als in de prijzen (in dollars) zullen de komende jaren immers van invloed zijn op de ramingen.''

Eerder dit jaar zette het kabinet de handtekening onder de aanschaf van de eerste acht toestellen. Daarmee was een 'point of no return' bereikt, aldus Hennis. De eerste toestellen zullen in 2019 worden geleverd. In 2024 moet het nieuwe toestel volledig zijn ingevoerd.

Hoofdpijndossier
De Joint Strike Fighter is een gevoelig dossier in politiek Den Haag. Na jaren van debatten hakte het kabinet in september 2013 de knoop door. Vooral in regeringspartij PvdA was het toestel lang een heet hangijzer. De sociaaldemocraten hebben uiteindelijk gekozen voor de F-35, maar waren ook lang tegen.

Correspondent Erik Mouthaan kreeg twee jaar geleden exclusief een kijkje in de fabriek waar de JSF wordt gebouwd. Bekijk de beelden hier: 

Meer op rtlnieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van