Economie

'JSF te duur, Amerikanen bestellen minder toestellen'

21 november 2015 19:38 Aangepast: 21 november 2015 21:49

De Amerikaanse luchtmacht heeft moeite het aantal bestelde Joint Strike Fighters te financieren. Als er minder JSF's zullen worden afgenomen worden er mogelijk goedkopere, bestaande toestellen besteld, zegt Aviation Week. Maar het ministerie van Defensie geeft aan dat dit onbekend is bij het Amerikaanse bureau dat over het hele JSF-programma gaat.

Volgens Aviation Week zou het leger langer willen doorvliegen met F-15's en F-16's, tot 2045. Dan zou een heel nieuw toestel beschikbaar moeten zijn. Plannen om F-16's te moderniseren worden nieuw leven ingeblazen. 

Tot laat in het volgende decennium zullen er meer F-15's en F-16's vliegen bij de Amerikaanse luchtmacht dan de geavanceerdere F-35's (oftewel de JSF) en F-22's.

'Moderniseren F-16's en F-15's'
Er wordt nu gekeken naar het moderniseren van 300 F-16's en een aantal F-15's. Die zouden dan voor de eenvoudiger klussen moeten worden ingezet, terwijl de modernere F-35 en F-22 voor ingewikkelder taken zullen worden ingezet.

Er zouden ook 72 vliegtuigen van het type F-15 en F-16 worden besteld om het totaal aantal toestellen op peil te houden. Maar 'de laatste keer dat we daar naar keken was dat duurder dan het kopen van JSF's', haalt Aviation Week een bron aan.

'Marine: ook minder JSF's'
Ook de Amerikaanse marine, die zelf vliegtuigen heeft, zou overwegen minder JSF's af te nemen en toestellen die nu dienst doen langer te laten doorvliegen.

De Amerikanen willen in 2038 in totaal 2457 militaire toestellen hebben vliegen. De totale aanschafkosten worden geschat op meer dan 400 miljard dollar. De operationele kosten over de hele periode dat de toestellen vliegen worden geschat op meer dan 1 biljoen dollar (1000 miljard).

Canada wil geen JSF's: prijs omhoog
Onlangs won Justin Trudeau de Canadese verkiezingen waardoor hij de nieuw premier is. Hij beloofde zijn kiezers geen JSF's te kopen. Als hij dat doorzet gaat de prijs omhoog. Volgens het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van defensie, zou de prijs per vliegtuig met een miljoen dollar stijgen.

Nederland heeft 37 JSF's besteld. In 2001 was de prognose dat Nederland er 85 zou bestellen, later werd dat naar beneden bijgesteld.

De F-16's die de VS heeft zijn veel moderner dan die van Nederland, aldus politiek verslaggever Jos Heymans van RTL Z. Hij geeft aan dat de F-16's van Nederland technisch versleten zijn.

Berichten 'nergens op gebaseerd'
Minister Hennis van Defensie is deze dagen in Canada en de VS. Zij bezoekt ook het F-35 Joint Program Office (JPO). Het JPO is verantwoordelijk voor het  F-35 programma.

Een woordvoerder van Hennis heeft geïnformeerd bij het bureau dat gaat over het hele JSF-programma. Volgens dit bureau zijn de berichten uit Aviation Week 'nergens op gebaseerd'. Ook de bedrijven die bij het JSF-programma zijn betrokken, zoals Boeing,geven aan dat de berichten 'totaal nieuw' zijn, aldus de woordvoerder van Hennis.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van