Ga naar de inhoud
Economie

Cruisevakantie steeds meer in trek, ook bij jongeren

De Royal Princess ligt aangemeerd aan de Wilhelminakade in Rotterdam. Beeld © ANP

Nederland is steeds meer in trek bij toeristen die op een cruiseschip ons land aandoen. En dat zijn al lang niet meer alleen bejaarden, want cruisen is hip! Themaboten rukken op, zoals de Back Street Boys boot, de Kiss boot en de Star Trek boot. Zo proberen reders óók jonge mensen het schip in te krijgen.

In Rotterdam alleen al meren in mei van dit jaar maar liefst 16 cruiseschepen af, waaronder het grootste cruiseschip ter wereld, de Harmony of the Seas van Royal Carribean. Dat schip komt 24 mei in Rotterdam en biedt plaats aan maximaal 5478 passagiers. Zij kunnen op het 362 meter lange en 47 meter brede schip kiezen uit 20 restaurants, verdeeld over 15 dekken. De havenstad verwacht een record aantal cruises dit jaar, vertelt directrice Mai Elmar van Management Partnership International Rotterdam.

In ons land zijn drie terminals waar cruiseschepen kunnen aanleggen; Amsterdam, Rotterdam en IJmuiden. De groei van cruises die in Nederland aanleggen is goed te zien als we het aantal schepen en hun passagiers bij elkaar optellen. Vorig jaar kwamen er 220 cruiseschepen naar Nederland, met bijna 440.000 passagiers. Dit jaar zijn het minder schepen, maar die hebben wel bijna een half miljoen toeristen aan boord. Volgend jaar stijgt het aantal schepen naar 256, het aantal passagiers stijgt naar verwachting naar 613.000. In heel Europa gingen vorig jaar 6,6 miljoen mensen mee op een cruise. 

Thema's of met het hele gezin

Dat zijn dus lang niet alleen maar vermogende bejaarden die het ruime sop kiezen. De generation cruise raakt namelijk steeds meer in zwang. Daarbij gaat de hele familie aan boord, van kleinkinderen tot opa en oma. Overdag kan iedereen z'n eigen ding doen, zoals het maken van een excursie, enterainment aan boord of een boek lezen aan de rand van het zwembad. 's Avonds eet iedereen dan gezellig samen. 

Daarnaast proberen touroperators reizigers te lokken met thema-cruises. Zo is er bijvoorbeeld een heavy metal cruise, waar vorig jaar een optreden in de Amsterdamse poptempel Paradiso werd gekoppeld. Maar ook liefhebbers van bijvoorbeeld The Backstreet Boys, Kiss en Star Trek kunnen aanmonsteren op de oceaanreuzen om te genieten van een cruise in het teken van hun idolen. Dit jaar zijn er 700 themacruises. 

En in China is de trend om met de hele familie op stap te gaan en dan vooral om te gokken. Op Chinese cruiseschepen zitten veel casino's, in het land zelf is gokken verboden, maar eenmaal buiten de terroritale wateren mag er naar hartelus gegokt worden.

Bekijk de reportage uit onze uitzending: