Nederland uit de recessie

Knot (DNB): loonmatiging is niet nodig, drukt vertrouwen

14 oktober 2013 16:13 Aangepast: 06 september 2015 13:08

Het Nederlandse consumentenvertrouwen staat onder druk door de daling van de reële lonen, terwijl deze loonmatiging helemaal niet nodig is om uit de crisis te komen. Lees verder voor de speech van Klaas Knot.

Tijdens een optreden in Washington zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) 'minder geld in de knip' bij de consument te zien als de belangrijkste reden voor het lage consumentenvertrouwen. De vertrouwensindex staat dichtbij het historische dieptepunt uit de jaren tachtig en is veel lager dan in andere kernlanden van de eurozone.

"Het grote verschil met de eurozone ligt bij het reëel beschikbaar inkomen", aldus Knot. "Dat daalt in Nederland in 2009-2013 met ruim 7%, waarvan de helft van de klap in 2013, en in de eurozone in die periode met 3%."

Knot wijst erop dat de groei van de contractlonen al drie jaar onder de Nederlandse inflatie ligt en dat bedrijven bovendien besparen op promoties en bonussen. De stijging van de werkloosheid en daling van de huizenprijzen hebben de financieel-economische situatie van huishoudens verder aangetast.

Knot stelde "nu geen noodzaak tot loonmatiging zoals met het akkoord van Wassenaar" te zien. Want er is geen sprake geweest van "excessieve toename van arbeidskosten", aldus Knot.

Daarbij komt dat het Nederlands bedrijfsleven in internationale vergelijkingen "sterk" en "concurrerend" is, wees Knot. "Een belangrijk bewijs is het aanhoudend hoge handelsoverschot. Dat ligt rond het hoogste niveau ooit."

Nederlandse bedrijven investeren ondertussen minder en sparen meer dan bedrijven in andere eurolanden. "Nederlandse bedrijven sparen ongekend veel, in 2012 bijna 10%, tegen minder dan 1% in het eurogebied", aldus Knot.

De centrale bankier herhaalde zijn observatie, die hij begin vorige week bij de presentatie van het Overzicht Financiële Stabiliteit (OFS) meegaf, "voorzichtige tekenen dat groeiherstel aanstaande is" te zien. Hij leidde dit af aan het kleiner worden van de economische krimp en het terugkeren van vertrouwen onder bedrijven en dan met name exporteurs.

Vorige week publiceerde DNB tevens de resultaten van een onderzoek naar verklarende factoren van het consumentenvertrouwen. Hieruit bleek dat sinds het begin van de crisis ook het publieke vertrouwen in de financiële sector, het publieke vertrouwen in Europa en de politieke instabiliteit in Nederland een rol spelen bij het lage consumentenvertrouwen in de afgelopen jaren.

Dit laatste vertaalt zich in onzekerheid over beleidsmaatregelen, zoals ten aanzien van de hypotheekrenteaftrek, pensioenen en ontslagbescherming, stelde Knot in Washington. Toch zeggen Nederlanders zelf nog altijd tot de gelukkigste mensen op aarde te behoren, veel gelukkiger dan Amerikanen of Duitsers, wees de DNB-president.

Lees hieronder de volledige speech: 'Stilstand op een hoog niveau'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`