Ga naar de inhoud
Economie

Oppositie giftig over schimmige gasdeal met Shell

Beeld © ANP

De oppositie is op zijn zachtst gezegd ontstemd over het nieuws dat er een geheime deal zou zijn gemaakt tussen Shell, ExxonMobil en het Ministerie van Economische Zaken over de gasproductie in Groningen.

Eerder vandaag meldde de NOS, op basis van documenten die het had opgevraagd via een WOB-procedure, dat de oliegiganten en het ministerie in 2005 al hebben afgesproken hoeveel gas er in Groningen opgepompt zou gaan worden. Shell en ExxonMobil zijn beide voor de helft aandeelhouder van de NAM, het bedrijf dat het Groninger gas naar boven haalt.

Niet geïnformeerd

In een ambtelijk memo over de deal staat dat de Kamer 'niet is geïnformeerd over de productie op lange termijn' en dat de afspraak de ‘beleidsruimte van de minister beperkt.’

Met andere woorden: met die geheime deal zouden de multinationals een deel van de macht van de politiek hebben overgenomen.

Verkeerde keelgat

Dat schiet veel Kamerleden in het verkeerde keelgat. 'Als dit waar is, dan moeten de afspraken van tafel', laat het CDA weten aan het ANP. Volgens de SP 'wordt het steeds gekker. De multinational heeft het bananenkoninkrijk in zijn zak.'

Ook GroenLinks en de ChristenUnie hekelen de afspraken. Volgens de groenen krijgt het vertrouwen van de Groningers 'keer op keer een klap'.

Minister Kamp, op zijn beurt, zegt helemaal niets van de afspraak te weten. Volgens de bewindsman heeft het hem ook nooit belemmerd in het nemen van besluiten.

Bron: RTL Z / ANP
Meer over