Ga naar de inhoud
Economie

Rekenkamer vernietigend over leger, justitie en Belastingdienst

Pantservoertuig CV90, het belangrijkste voertuig van de zogeheten gemechaniseerde brigades. Beeld © ANP (Archieffoto)

De Algemene Rekenkamer deelt dikke onvoldoendes uit aan de Belastingdienst en de ministeries van Defensie en Veiligheid en Justitie. Volgens de onafhankelijke toezichthouder zijn er ernstige onvolkomenheden bij deze drie klassieke overheidstaken.

De problemen bij de ministeries en de Belastingdienst zijn al langer bekend, maar pogingen om ze op te lossen zijn 'onvoldoende succesvol', aldus de Rekenkamer die ieder jaar de uitgaven van het Rijk onder de loep neemt. Hun rapport komt tegelijkertijd uit met het Financieel Jaarverslag van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. 

De grootste pijnpunten uit het rapport van de Algemene Rekenkamer op een rij:

  • Bij de aanpak van ict-problemen bij de Belastingdienst is 'te weinig' vooruitgang geboekt. Daardoor is niet duidelijk wanneer deze 'voor de overheid cruciale dienst' veranderingen van het belastingstelsel op te vangen. Grote wijzigingen in het belastingstelsel zijn daardoor niet mogelijk de komende jaren.
     
  • Te veel voertuigen staan stil en helikopters staan aan de grond. Bij Defensie is na jarenlang keihard bezuinigen de rek eruit, waardoor er niet genoeg onderhoud gepleegd is en reserveonderdelen niet op tijd aanwezig zijn. Ruim 40 procent van het leger is daarom niet klaar om meteen als het moet in gezet te worden.

    Minister van Defensie Hennis-Plasschaert schrijft daar zelf ook al over dat het Nederlandse leger niet in staat is om het land of dat van een (NAVO-)bondgenoot te verdedigen. Schrijnend voorbeeld: een gemechaniseerd bataljon moest haar voertuigen afstaan aan andere bataljons en moest de rest van haar trainingen daarom te voet afleggen. 
     

  • Bij het ministerie van Veiligheid en Justitie constateert de Algemene Rekenkamer een 'wankele balans' tussen wat het ministerie wil en hoeveel geld het daarvoor ter beschikking heeft. Vorig jaar was het ministerie, onder meer verantwoordelijk voor politie, het openbaar ministerie en het gevangeniswezen, onvoldoende 'in control' en om dat het om hardnekkige problematiek gaat, gaat dit om een 'ernstige onvolkomenheid'. 

Minister Dijsselbloem  baalt van de problemen waar de Rekenkamer de vinger op legt: "Als u het positieve nieuws er ook bij vermeldt, ja, dat doet pijn", zegt hij tegen RTL Nieuws in reactie op het rapport. Het goede nieuws van vorig jaar is onder meer dat de staatsschuld voor het eerst sinds 2006 kleiner is geworden

"We hebben natuurlijk bij de grote uitvoeringsdiensten zoals Defensie, de Belastingdienst en politie de nodige problemen te verhapstukken", geeft hij toe, al wijst hij er ook op dat de Rekenkamer schrijft dat de problemen niet alleen met geld zijn te verhelpen. Politie en het leger kregen er vorig jaar meer geld bij. Of dat dit jaar weer gebeurt, is inzet van de onderhandelingen die op dit moment door Dijsselbloem worden gevoerd met de verschillende ministeries over de begroting voor volgend jaar. 

Meer op rtlz.nl:

Dit is een artikel van