Economie

De Mol breidt belang in PostNL uit naar 5 procent

14 november 2015 17:47 Aangepast: 15 november 2015 22:46
Beeld © ANP/KIPPA

John de Mol, mediaondernemer en miljardair, heeft zijn belang in PostNL vergroot van 3 naar 5 procent.

Dat blijkt uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De Mol had twee dagen geleden al een belang van 3 procent opgebouwd.

Het Financieele Dagblad schreef toen al dat het belang zou worden uitgebreid naar 5 procent. De krant baseerde zich daarbij op kringen rondom De Mol. Volgens de krant ziet De Mol waarde in het fijnmazige distributienetwerk van PostNL.

Belang 67 miljoen waard
In totaal heeft De Mol 22,3 miljoen aandelen PostNL in bezit. Onduidelijk is wat voor de effecten is betaald. Het aandeel PostNL sloot vrijdag op 3,03 euro. Tegen die koers is het belang van De Mol 67,5 miljoen euro waard.

Volgens Quote heeft John de Mol een vermogen van zo'n 2,5 miljard euro. Hij kan zich dus wel wat veroorloven.

Eerder dit jaar nam De Mol een belang van 5,1 procent in navigatiedienstverlener TomTom.

Stijging internetverkopen
Gezien de groei van de internetverkopen van 20 procent in september kan RTL Z-beurs commentator Jacob Schoenmaker zich wel voorstellen dat De Mol belangstelling heeft voor PostNL, dat naast postbezorging in Nederland ook actief is met het bezorgen van pakketjes. ''Die spullen moeten ook worden thuisbezorgd, maar PostNL is wel heel bureaucratisch, het is immers een oud-staatsbedrijf''.

PostNL heeft te maken met forse dalingen van het volume bij post in Nederland. Van 2011 tot en met vorig jaar daalde het volume met in totaal 44 procent. Voor de komende jaren gaat het concern uit van een verdere afname, met tussen de 41 en 58 procent. Van alle post die in 2010 werd verstuurd zal tien jaar later dus nog maar tussen een kwart en een derde over zijn.

Bij pakketbezorging stijgt het volume wel, met 8,6 procent in het derde kwartaal. De omzet steeg er in die periode met 7 procent en dat betekent dat de prijzen wat zijn gedaald.

Ondanks de groei bij pakketbezorging komt het grootste deel van de winst nog altijd uit het krimp-onderdeel post. In het derde kwartaal leverde postbezorging in Nederland een onderliggend operationeel resultaat van 30 miljoen. Met het bezorgen van pakketjes werd een onderliggend operationeel resultaat van 17 miljoen euro behaald. PostNL verwacht dat de marges volgend jaar zullen dalen.

'Ambitie': gelijke winst in 2020
PostNL verwacht dat het onderliggende operationele resultaat van PostNL volgend jaar daalt. De 'ambitie' is om het resultaat in 2020 te hebben opgetrokken naar ongeveer het huidige niveau.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`