Ga naar de inhoud
ABN Amro

Teruglezen: 'Perfecte' eerste beursdag ABN Amro

ABN Amro is weer aan de beurs genoteerd Beeld © ANP

Een 'perfecte' eerste dag op de beurs voor ABN Amro. Na een introductieprijs van 17,75 sloot het aandeel met winst, in totaal heeft de beursgang tussen de 3,3 en 3,8 miljard euro opgeleverd. Lees hier terug hoe de beursgang verliep.

18:00 uur: Volgens het CBS heeft de redding van ABN Amro en ASR de belastingbetaler meer gekost dan werd gedacht. Dat komt vooral door de rente die de staat moest betalen over de leningen om de bank en verzekeraar te redden. 

17:31 uur: De beurs is gesloten. Met een slotkoers van 18,35 een perfecte eerste beursdag, volgens RTL Z-beurscommentatoren Durk Veenstra en Hans de Geus. "Iedereen krijgt wat hij wil, want het is niet te goedkoop naar de beurs gegaan, maar ook niet te duur", zegt Veenstra. De Geus sluit zich daar bij aan: "Precies wat je wilt hebben."

15:52 uur: Beursgang ABN Amro op één na grootste in Europa dit jaar
Als je kijkt naar de marktkapitalisatie van 16,7 miljard euro, dan is de notering van ABN Amro zelfs de grootste in Europa sinds 2011, zegt Euronext. 

14:31 uur: 4,5 miljard verlies op redden ABN Amro
Op basis van de huidige beurskoers levert de redding van ABN Amro in 2008 ons een verlies op van zo'n 4,5 miljard euro op. Bekijk de ABN Amro verlies-o-meter.

14:26 uur: Opbrengst beursgang gaat naar aflossing staatsschuld
Er komt nu tussen de 3,3 en 3,8 miljard euro binnen bij de Nederlandse Staat, maar dat betekent niet we plotseling meer geld kunnen uitgeven. De opbrengst, ook die van de resterende aandelen, gaat naar de aflossing van de staatsschuld.

14:21 uur: 'Storing site en app komt door KPN'
Volgens een woordvoerder van ABN Amro hangen de storingen bij de website en de app samen met een storing bij KPN. ''Er wordt gewerkt aan een oplossing.'' KPN heeft eveneens te maken met een grote storing van internet, televisie en vaste telefonie. ''Er is geen aanleiding om te veronderstellen dat sprake is van een hack'', aldus een woordvoerster van ABN Amro.

13:22 uur: Klanten bij ABN Amro kunnen niet handelen in ABN
Nu de site en de app van ABN Amro plat ligt kunnen Nederlanders die een rekening hebben bij de bank geen geld overboeken, maar ook niet op de beurs handelen. Dat betekent dat dus ook dat rekeninghouders die aandelen ABN Amro willen kopen of verkopen even geduld moeten hebben.

12:34 uur: VVD: goed dat ABN naar beurs gaat
De VVD vindt bankieren geen taak van de overheid en dus juicht de partij toe dat ABN Amro vandaag naar de beurs gaat. 

12:15 uur: Storing bij internetbankieren ABN Amro
Toevallig of niet, op de dag van de beursgang is er een storing bij internetbankieren van ABN Amro.

10:57 uur: Zalm: 'Deze bank mag er zijn'
De redding van ABN Amro is zeven jaar geleden. ''Daarmee werd destijds voorkomen dat de hele financiële stabiliteit van Nederland verdwenen zou zijn'', zegt Gerrit Zalm. ''Het was destijds een goede beslissing, maar hij moest 'overnight' worden genomen. Daar zijn wij de Staat erkentelijk voor. Afgelopen zeven jaar hebben we van twee banken een mooie nieuwe gemaakt. En die mag er zijn."

''Critici zeggen dat ABN Amro ten onder ging door zijn roekeloosheid en arrogantie. Dat is nu ten einde'', zegt Zalm. ''We doen niets meer in speculatieve activiteiten op de handelsvloer. We bedienen onze klanten met producten en daar beperken we ons toe. We hebben een gematigd risicoprofiel en daar houden we strak aan vast.'' Hij kan garanderen dat dit in de toekomst ook zo blijft. ''De aandeelhouders wisten waar ze aan begonnen. Daar hebben ze op ingetekend. De strategie van de bank is glashelder.''

10:52 uur: Zalm: 'Mooie koers'
''Mooi, dat is mooi'', zegt ABN-topman Zalm over de stijging van de beurskoers. ''Het is niet ongebruikelijk en het is mooi dat het aandeel een beetje lekker loopt. De Staat zal nog een keer aandelen moeten plaatsen, dus zou het heel vervelend zijn als je op de eerste dag de koers ziet wegzakken.''

De Staat heeft 22 miljard euro gestoken in de bank, maar op dit moment wordt hij maar op een waarde geschat van 16 miljard euro. Of dat verlies van zes miljard nog goed gemaakt kan worden als de volgende groep aandelen naar de beurs gebracht wordt, is onzeker volgens Zalm. ''Dat moeten we afwachten. We weten dat pas zeker als alles verkocht is. Dit is het eerste deel, zo’n 20 procent.''

Voor de bank zelf gaat niet veel veranderen, geeft Zalm aan. ''Behalve dat we meer met aandeelhouders zullen praten, maar dat deden we toch al.''

10:42 uur: ABN Amro past drie keer in ING
''ABN Amro past qua beurswaarde drie keer in ING'', reageert RTL Z-beurscommentator Hans de Geus. "ING is ook veel groter, met veel buitenlandse activiteiten. Hier en daar begint ING in andere landen met ING Direct. Het is echt bezig met ontwikkelen, die fantasie zit er bij ABN Amro gewoon niet in én het is gewoon een veel kleiner bedrijf."

10:37 uur: 'Het is goed dat ABN gespreid naar de beurs gaat'
''Het is goed dat ABN Amro gespreid naar de beurs gaat. ABN Amro zal een aandeel zijn waarin misschien niet zo heel veel gehandeld wordt'', zegt Hans de Geus. ''Het is een beetje een dividendaandeel, geen wilde ritten zoals ArcelorMittal. De koers zal langzaam meebewegen met de Nederlandse conjunctuur''.

''ABN Amro is met name op het binnenland gericht. Als het goed gaat dan zijn er minder kredietverliezen, als de economie keert, dan gaat het weer een beetje minder''.

10:30 uur: plusje op het koersenbord
​''Het is mooi dat er bij ABN Amro maar een kleine plusje op het koersenbord staat'', zegt RTL Z-beurscommentator Hans de Geus. ''Anders zou het betekenen dat de bank te goedkoop naar de beurs was gegaan''.

10:18 uur: Dijsselbloem: 'Prima prijs'
Dijsselbloem wijst kritiek op de introductiekoers van ABN Amro van de hand: ''die komt gewoon tot stand op basis van de interesse en inschrijvingen, waarbij we ook kijken naar de mix van beleggers. Het is ook de bedoeling dat er voldoende geduldige beleggers in zitten, het is denk ik een prima prijs''.

''We willen er natuurlijk ook voor zorgen dat er een kleine opwaartse beweging te zien is, zodat er geen teleurstelling is. Zoals u weet hebben we nog 80 procent van de aandelen te verkopen'', aldus Dijsselbloem.

10:01 uur: Mooie koers?
Is de openingskoers van 18,18 een mooie koers? vraagt verslaggever Bart Reijnen aan Gerrit Zalm. Zijn antwoord: "Hahaha, dat moeten we nog zien."

09:56 uur: 'Bank wordt saai'
Saai worden is 'ontzettend hard werken' voor een bank, zegt NLFI, die aandelen ABN Amro beheert.

09:54 uur: Zalm vindt het mooi
Zalm vindt het mooi dat ABN Amro weer terug is op de beurs.

09:44 uur: 'How not to take over a bank'
Zalm: Splitsing ABN Amro (door consortium destijds) is mooi studiemateriaal 'how not to take over a bank'

09:32 uur: Pas bij 24,63 euro spelen we quitte
Wij, de belastingbetalers, staan nog steeds op verlies met ABN Amro. Pas als de koers stijgt tot 24,63 euro spelen we quitte. Daarvoor moet de koers nog met eenderde stijgen.

09:29 uur: Grootste beursgang sinds 2011
ABN Amro is het grootste bedrijf sinds 2011 dat naar de beurs gaat, zegt Euronext.

09:23 uur: Zalm: 'Het was een schoolreisje'
Zalm had een mooie tijd in aanloop naar de beursintroductie. De roadshow om de aandelen bij beleggers aan de man te brengen ervoer hij als 'een leuk schoolreisje'.

09:21 uur: Koers handhaaft
Koers ABN Amro weet zich mooi te handhaven.

09:19 uur: toast met sinaasappelsap
Geen champagne, maar sinaasappelsap voor Gerrit Zalm.

09:03 uur: Gongslag
Gerrit Zalm opent de beursdag vandaag door op de gong te slaan.

09:01 uur: Openingskoers 18,18
De eerste koers voor ABN Amro is 18,18 euro, een stuk boven de introductiekoers van 17,75 euro dus.

08:59 uur: Zalm zet handtekening
ABN Amro-topman Gerrit Zalm zet zijn handtekening voor de beursgang.

08:50 uur: 'Goed moment voor beursgang'
''In zijn algemeenheid kan je zeggen dat de financials zich aardig hersteld hebben van de crisis, ook als je kijkt naar de waardering. Dus in dat opzicht is het ook wel een goed moment om het eerste deel van ABN Amro naar de markt te brengen'', zegt Philip Marey van Rabobank.

''Er is een zekere mate van onzekerheid over financials op dit moment. Er is een hoop overheidsregulering waar banken mee worstelen, dus wat dat betreft kun je altijd even afwachten. Ik denk op dit moment dat het herstelproces zo ver is doorgevoerd dat het wel terecht is dat we ABN Amro weer naar de markt brengen.''

Marey mag alleen in algemene zin over ABN Amro praten omdat de bank helpt met de beursgang. 

08:40 uur: Kwartje bij de koers gekomen
​''Er is een kwartje bij de koers bijgekomen ten opzichte van wat we gisteren dachten. Dat levert de Staat 47 miljoen euro extra op. Het aandeel is daardoor niet aan de hele dure kant en staat ongeveer gelijk aan de boekwaarde van het bedrijf. Als je alle activa en passiva optelt, houd je ongeveer dit bedrag over'', zegt RTL Z-beurscommentator Hans de Geus in RTL Z Voorbeurs.

07:38 uur: Alle particulieren krijgen tenminste 250 aandelen
Alle particulieren die zich ingeschreven hebben, krijgen tenminste 250 aandelen ABN Amro, bevestigt de NLFI. Daarmee houdt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zich aan zijn eerdere belofte.

Wie zich heeft ingeschreven voor meer dan 250 aandelen, krijgt maximaal 28,6 procent.

Een klein rekensommetje als voorbeeld:
- Heb je ingeschreven op 300 stuks, dan krijg je er 264.
- Gaf je aan er graag 2000 te willen hebben, dan ontvang je 751 aandelen. 

07:00 uur: 
Banken die betrokken zijn bij de beursgang zouden hebben geadviseerd om de introductiekoers van het aandeel vast te stellen op 17,50 euro, schreef persbureau Bloomberg gisteren op basis van ingewijden. Eerder bleek uit documenten rond de beursgang dat de bandbreedte voor de beurskoers was aangescherpt, tot tussen 17,50 en 18 euro. 

06:00 uur: Introductieprijs 17,75 euro
De introductieprijs van de aandelen is 17,75 euro en daarmee komt de totale waarde van de bank uit op 16,7 miljard euro. Om negen uur luidt bestuursvoorzitter Gerrit Zalm de gong op de beurs, waarmee een deel van het bedrijf officieel op eigen benen staat.

Hoe zat het ook alweer?
ABN Amro was begin deze eeuw nog de bank van Nederland, één van de grootste financiële instellingen ter wereld. Een vijandige overname en opsplitsing in 2007 en vervolgens de financiële crisis in 2008 brachten het bedrijf aan de rand van de afgrond. De ondergang werd voorkomen door de Nederlandse overheid.

Begin 2007 krijgt de bank het aan de stok met een activistische aandeelhouder die wil dat ABN wordt opgesplitst om meer waarde voor de aandeelhouders te creëren. Later in het jaar wordt dit werkelijkheid, wanneer een bankentrio bestaande uit het Belgische Fortis, het Britse RBS en het Spaanse Banco Santander een bod doet op de bank voor een ongekend hoog bedrag van 72 miljard euro.

Vlak na de overname breekt de mondiale financiële crisis uit en moest toenmalig minister van Financiën Wouter Bos miljarden uittrekken voor de nationalisering van de Nederlandse delen van ABN en Fortis. In totaal werd de afgelopen jaren zo'n 30 miljard euro betaald voor de bedrijfsonderdelen die verder gingen als het 'nieuwe' ABN Amro en verzekeraar ASR.