Economie

Klaas Knot: Rentebeleid ECB werkt averechts in Nederland

13 april 2016 12:27 Aangepast: 31 juli 2017 19:30
Beeld © ANP

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, geeft toe dat het lage rentebeleid van de ECB problemen oplevert voor Nederland. In plaats van meer uitgeven, potten we juist meer op. "Hoe langer de lage rente aanhoudt, hoe groter de problemen worden."

Vandaag praat de Tweede Kamer met bankiers en pensioenbestuurders over de gevolgen voor het beleid van de Europese Centrale Bank, dat in maart besloot de rente te verlagen naar 0 procent. Op dat beleid is de laatste tijd veel kritiek. "De Kamer maakt zich vooral zorgen over de negatieve gevolgen van het beleid voor Nederland", legt verslaggever Ilan Sluis uit. "Bijvoorbeeld voor de belastingbetaler, maar ook voor pensioenfondsen en toekomstige generaties." 

Ook Knot plaatst vraagtekens bij het beleid, ziet Sluis. "De lage rente heeft in Nederland een omgekeerd effect dan wat de ECB beoogt. De ECB wil dat we meer geld uitgeven, maar we houden in Nederland juist de had op de knip."

Meer problemen als rente laag blijft
Dat komt volgens Knot door zorgen over de toekomst. "Als mensen sparen met een spaardoel voor ogen - en dat doen we in Nederland met ons pensioenstelsel - dan gaan mensen zich zorgen maken of ze dat doel wel gaan halen en dan gaan ze juist meer sparen dan meer consumeren of investeren", zei Knot in het debat.

Het beleid hoeft volgens Knot niet te worden aangepast, omdat het ook goed is voor Europa. "Hij kijkt vooral met een Europese bril, maar ziet ook wel de negatieve effecten", legt Sluis uit.

"Als de ECB zijn doel bereikt heeft, dan krijgen we een probleem, want dan gaat de rente weer stijgen. En dat is vooral voor mensen die nu gewend raken aan die lage rente een probleem, want die lenen bijvoorbeeld voor hun hypotheek meer omdat ze minder rente hoeven te betalen. Als die rente weer gaat stijgen, gaat dat problemen opleveren. En hoe langer de lage rente aanhoudt, hoe groter dat probleem wordt."

'Acteurs zonder regie'
Volgens Knot heeft de ECB verder weinig keuze, omdat de huidige economische omstandigheden nu eenmaal vragen om uitzonderlijke maatregelen. "Centrale bankiers zijn net als acteurs in een stuk waarover zij niet zelf de regie voeren'', zei hij. Wel worden er binnen het bestuur discussies gevoerd over het beleid en de effecten ervan, laat hij weten.

Ook vindt Knot dat de ECB op zijn hoede moet zijn voor risico's. Het ruime monetaire beleid kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat overheden weinig druk voelen om verder te hervormen, omdat de lage rente een vertekend beeld geeft van de houdbaarheid van schulden.

'Kamerleden hebben boter op het hoofd'
RTL Z-beurscommentator Hans de Geus volgde het debat ook en vroeg zich af waarom Knot er eigenlijk zat. "We vinden allemaal dat de ECB onafhankelijk moet zijn. Die geeft een mandaat mee, zoals bijvoorbeeld dat de inflatie binnen de perken moet blijven. Als je echt vindt dat de bank onafhankelijk is, dan moet je je daar ook niet mee bemoeien."

Politici hebben de nodige kritiek op het beleid, blijkt ook wel uit het debat. Ze hebben boter op hun hoofd, vindt De Geus. "Als een Fransman dat zou doen, vinden we dat ze zich daar niet mee moeten bemoeien. Maar als Knot in de Tweede Kamer zit, doen ze dat wel."

Daarnaast vindt hij het opvallend dat de ECB op dit moment onder druk ligt, terwijl het economische beleid ook beïnvloed kan worden door de politiek, De ECB moet heftige besluiten nemen om een crisis te voorkomen, omdat politici zelf hun werk niet doen. "Sommige mensen vinden dat er meer hervormd moet worden, anderen willen dat er meer geïnvesteerd of juist bezuinigd wordt. Dat is politiek beleid."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van