Referendum over Brexit

Cameron zwaar onder vuur terwijl Brexit-referendum nadert

11 april 2016 12:51 Aangepast: 31 juli 2017 20:30
David Cameron. Beeld © AFP

De Britse premier David Cameron krijgt sinds de onthullingen van de Panama Papers elke dag bakken met kritiek te verwerken. En dat terwijl hij in juni voor een van de belangrijkste taken van zijn premierschap staat: een 'Brexit' voorkomen. Daarom zal ook premier Rutte gespannen zijn.

Cameron kwam onder vuur te liggen omdat zijn familie wordt genoemd in de Panama Papers, documenten die zijn gelekt uit de interne administratie van Mossack Fonseca & Co, een juridisch advieskantoor in Panama. 

De Britse premier probeerde de onthulling eerst nog te negeren. Hij noemde het een week gelegen een 'een privéaangelegenheid'. Inmiddels is Cameron een heel andere weg ingeslagen.

Thumbnail

Protest tegen Cameron na de Panama Papersonthullingen. Foto: AFP. 

De Britse premier heeft toegegeven dat hij de zaak verkeerd heeft ingeschat. Gisteren heeft hij zelfs zijn belastingaangiften van de afgelopen zes jaar openbaar gemaakt. Zo bleek dat Cameron in het jaar 2014-2015 een inkomen had van omgerekend bijna tweeënhalve ton. Daar betaalde hij 94.082 euro belasting over.

Een grote stap, zegt correspondent Anne Saenen. "Dit is nog nooit eerder gebeurd. Toch is oppositieleider Jeremy Corbyn nog niet tevreden. Hij wil meer weten over de eerdere aangiften van Cameron. Ook wil Corbyn dat andere hooggeplaatste politici hun aangiften bekendmaken."  

Enorme kritiek
Cameron zal vandaag in het Britse Lagerhuis uitleg moeten geven over de zaak. De kritische oppositie zal hem proberen onderuit te halen. Cameron wil laten zien dat hij boven op de aanpak van belastingontduiking zit. Daarom gaat hij een wet daarover versneld invoeren. De Britse premier zal er alles aan doen om het vertrouwen te herstellen, zegt Saenen. "Dit is zeker schadelijk voor hem. Hij krijgt enorme kritiek te verduren. Dat terwijl het Brexit-referendum voor de deur staat."

De Britten gaan op 23 juni naar de stembus. Cameron wil dat zijn land in de unie blijft. Een 'Brexit' noemt hij 'de gok van de eeuw'. De uitkomst van het referendum is ongewis. Volgens de peilingen zijn het ja- en neekamp verwikkeld in een nek-aan-nekrace.

Rampzalig voor Nederland
Premier Mark Rutte zal vandaag zeker met belangstelling naar zijn Britse collega kijken. Nederland is dit halfjaar voorzitter van de Europese Unie. Een Brits 'nee' tegen de EU bij het referendum zou rampzalig zijn voor het voorzitterschap van Nederland. Zeker na het Nederlandse 'nee' tegen het het verdrag met Oekraïne.

Politiek verslaggever Jos Heymans: "Een Brexit zal ook aan Rutte blijven kleven als EU-voorzitter. Hij heeft dan ook gefaald, hoewel hij er niet zo veel aan kan doen. Hij heeft Cameron nadrukkelijk gesteund bij zijn EU-campagne. Nederland en Groot-Brittannië hebben binnen de Unie ook goede banden. Ook daarom zal een Brexit dramatisch zijn voor Rutte."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van