Zoek je fraudeurs in je bedrijf? Dan kun je het best beginnen met het doorlichten van de mannen rond de veertig jaar die een hoge functie bekleden.
Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek van KPMG. Het accountantskantoor hield 750 gevallen tegen het licht, en mannen kwamen er niet best vanaf. Fraudeurs kunnen allerlei motieven hebben. Soms willen ze de bedrijfsresultaten beter voorspiegelen dan ze zijn, anderen sluizen geld naar hun eigen rekening en weer anderen proberen schandalen te verdoezelen.
Mannen van een zekere leeftijd
Liefst 79 procent van de zwendelaars is man. Vrouwen zijn goed voor slechts 17 procent van de fraudegevallen. Van de overige vier procent is niet duidelijk of het om mannen of vrouwen gaat.
Overigens zijn vrouwen wel aan een klein inhaalslagje bezig. In 2010 was nog slechts 13 procent van de fraudeurs vrouw.
De meest-vertegenwoordigde leeftijdsgroep onder fraudeurs is 36 tot 45 jaar oud. Zij nemen 37 procent van de zwendelgevallen voor hun rekening. De groep van mensen tussen 46 en 55 levert met 31 procent bijna net zo'n grote bijdrage.
Hoog in rang
Opmerkelijk is dat juist de mensen die verantwoordelijk zijn voor goed bestuur van bedrijven het vaakst knoeien met cijfers en bedragen. 66 procent heeft een directie- of managementfunctie.
Niet in ieder bedrijf wordt evenveel gefraudeerd. Volgens KPMG is de belangrijkste factor die fraude mogelijk maakt een slechte interne controle. In Europa zou dat zelfs in 72 procent van de gevallen aan de basis liggen.
Vuur met vuur bestrijden
Steeds meer fraudeurs maken gebruik van technologie, zoals het hacken in computersystemen. Wat KPMG betreft doen bedrijven er goed aan om 'vuur met vuur te bestrijden.' Ze zouden meer slimme software en algoritmes moeten gebruiken om fraude op het spoor te komen.
Verder moeten bedrijven vaker de boel helemaal doorlichten op fraudegevoeligheid en ook klanten en partners goed in de gaten houden.