Economie

Top Air France belaagd door woedende piloten

05 oktober 2015 13:23 Aangepast: 06 oktober 2015 00:08
Beeld © AFP

Werknemers van Air France reageren woedend op de reorganisatieplannen van de luchtvaartmaatschappij, waarbij 2900 arbeidsplaatsen geschrapt worden. Bij de aankondiging van de ontslagronde werd de vergaderruimte van het hoofdkantoor in Parijs bestormd.

Het grondpersoneel wordt het hardst getroffen, daar verdwijnen 1700 banen. Ook raken 300 piloten en 900 cabine personeelsleden hun baan kwijt. Dat bevestigen de vakbonden na een presentatie van de plannen door de directie van de luchtvaartmaatschappij. 

De bonden bevestigen verder dat de capaciteit op routes naar verre bestemmingen tussen nu en 2017 met 10 procent wordt verlaagd. Komend voorjaar worden vijf vliegtuigen uit de vloot gehaald en in het najaar nog eens negen. Vijf routes komen helemaal te vervallen. Bestellingen voor de Boeing 787 Dreamliner worden uitgesteld.

Flinke bezuinigingen
De ontslagronde is volgens het bedrijf de 'schuld' van de piloten. Zij zijn niet bereid om harder te werken voor hetzelfde geld. Werknemers bij de onderdelen die wel meewerken aan de kostenbesparingen, zullen niet gedwongen ontslagen worden.

Air France-KLM wil in totaal twee miljard euro besparen, omdat het bedrijf 'te complex, te traag en te duur' is geworden. In tegenstelling tot Frankrijk, krijgt de bezuiniging in Nederland wel steun van de vakbonden. Vorige week lekte het reorganisatieplan uit, waaruit blijkt dat een kwart van de banen in het management en de ondersteunende afdelingen geschrapt worden. Het bedrijf heeft als ambitie een 'High Performance Organisation' te worden en wil de betrokkenheid in de organisatie vergroten.

Onrust bij KLM
De onrust bij Air France baart de Nederlandse collega's bij KLM grote zorgen. Vorig jaar legden de Franse piloten ook al het werk neer en die werkonderbreking kostte bijna een half miljard euro. Bij 'een paar honderd KLM'ers' leeft het gevoel dat zij moeten opdraaien voor de verliezen van Air France, zegt een woordvoerder. 

KLM-topman Pieter Elbers is geschrokken van het geweld dat maandag door demonstrerend personeel is gebruikt tegen twee bestuurders bij het Franse zusterbedrijf Air France. "Wat hier gebeurd is, is onacceptabel. Het uitgangspunt is om op een respectvolle manier met de sociale partners in gesprek te blijven over de herstructurering", zei de KLM-baas, die zich normaal gesproken zelden uitlaat over de interne strubbelingen bij Air France.

Grote concurrentiestrijd
De toekomst voor het bedrijf ziet er moeizaam uit: het zit klem tussen prijsvechters als Ryanair en Easyjet en rijke Arabische luchtvaartmaatschappijen, als Emirates. Het bedrijf moet efficiënter en productiever worden en past daarom zijn cao's aan. In totaal moet er grofweg 700 miljoen euro bespaard worden. De beurswaarde van Air France-KLM is nog maar 1,8 miljard euro. Easyjet is vijf keer zo veel waard en Ryanair zelfs tien keer.

Bekijk hier meer foto's van de boze Air Francewerknemers.

`