Economie

'Brexit werpt schaduw vooruit: Britse economie koelt af'

27 april 2016 11:38 Aangepast: 31 juli 2017 16:00

De Britse economie is in het eerste kwartaal met 0,4 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat is het zwakste groeitempo sinds eind 2012. In de laatste drie maanden van 2015 werd de economie op kwartaalbasis nog 0,6 procent groter.

De afkoeling is vooral te wijten aan de zwakste ontwikkeling van de dienstensector in bijna een jaar en aan een verdere daling van de industriële productie. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2015 was de groei 2,1 procent.

Over minder dan twee maanden kan de Britse bevolking zich uitspreken over het al dan niet verlaten van de Europese Unie. Voor- en tegenstanders zijn het oneens over de mogelijke gevolgen van een 'Brexit' voor de economische groeiperspectieven.

'Dreiging Brexit drukt ondernemersvertrouwen'
Econoom James Knightley van ING denkt dat het referendum zijn schaduw al vooruit werpt. De dreiging van een vertrek uit de EU heeft volgens hem nu al een negatieve invloed op het ondernemersvertrouwen. Dat leidt tot een lagere investeringsbereidheid en minder groei van de werkgelegenheid.

Knightley gaat er vanuit dat de economische groei in het tweede kwartaal nog zwakker zal zijn. Als de Britten er in het referendum voor kiezen in de EU te blijven, valt in de tweede jaarhelft een opleving te verwachten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van