Economie

IMF zeer somber over gevolgen Brexit

14 mei 2016 11:32 Aangepast: 31 juli 2017 12:00
Beeld © Kita van Slooten

De Britse economie wacht een periode van verhoogde onzekerheid, mocht het land besluiten uit de Europese Unie te stappen.

Het  Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat een 'Brexit' zorgt voor onrust op de financiële markten en de Britse productie onder druk zet.

Het IMF schetst een situatie waarin de Britse economie vervalt in een door zichzelf veroorzaakte 'cyclus van zwakkere economisch groei'.

Een plotselinge stop in investeringen in belangrijke sectoren van de economie zoals commercieel vastgoed en financiën, kan daarbij het tekort op de lopende rekening van Groot-Brittannië verergeren.

Bank of England: recessie

Donderdag waarschuwde de Britse centrale bank al dat de onzekerheid rond het referendum over een Brexit bedrijven terughoudend maakt met hun investeringen, wat ook weer doorweegt op de economische groei.

De Bank of England gaf daarbij geen gedetailleerde prognoses af over de impact van een Brexit. Wel werd voor een recessie gewaarschuwd.

Lagarde: geen enkel positief effect

In een toelichting gaf IMF-topvrouw Christine Lagarde aan dat een Brexit de Britse economie zeer zou schaden. ''De gevolgen zullen erg, zo niet heel erg zijn. Daarbij zie ik geen enkel positief effect." Ook denkt ze dat de renteniveau's in rap tempo omhoog zullen gaan.

Het IMF komt in juni met prognoses naar buiten over de impact van een Brexit. Het referendum waarbij de Britten stemmen over hun toekomst in de EU is op 23 juni.

'Onzekerheid drukt nu al de groei'

Volgens kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) drukt de onzekerheid over de uitslag van de volksraadpleging nu al sterk op de economische activiteit in het land.

In een rapport wees het ratingbureau erop dat de Britse economie in het eerste kwartaal van dit jaar al minder groei liet zien dan in het laatste kwartaal van vorig jaar. Ook andere graadmeters duiden volgens S&P op zwakkere prestaties.

Een mogelijke uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU is overigens niet alleen slecht voor de Britten. Ook de economie van de eurozone zal hierdoor schade ondervinden, zo herhaalde Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank (DNB), gisteren op een bijeenkomst in de Italiaanse stad Florence.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van