Economie

Nieuw NAVO-hoofdkwartier van 1 miljard moet eenheid uitstralen

25 mei 2017 15:23 Aangepast: 28 juli 2017 01:00
Het nieuwe NAVO-hoofdkwartier vanuit de lucht. Beeld © NAVO

In aanwezigheid van president Donald Trump is vandaag het nieuwe NAVO-hoofdkwartier in Brussel geopend. Het gebouw met een prijskaartje van 1,1 miljard euro is energiezuiniger dan het oude en groot genoeg om al het personeel te huisvesten.

Het gebouw is ontworpen in de vorm van ineengestrengelde vingers die de eenheid en samenwerking van het bondgenootschap moeten symboliseren. Dat is nodig ook, want Trump heeft veel kritiek op zijn NAVO-bondgenoten.

Veel Europese landen geven minder dan de afgesproken 2 procent van hun begroting aan defensie uit, iets wat de VS ruimschoots doet. Donald Trump wil volgend jaar 639,1 miljard dollar aan defensie uitgeven, dat is meer dan de tien grootste landen na de VS aan hun leger spenderen. 

Verslaggever Fons Lambie was bij de officiële opening: 

Het futuristisch ogende gebouw aan de oostkant van de Belgische hoofdstad was nodig omdat het oude gebouw te duur was vanwege onderhoud. 

Thumbnail

Het oude hoofdkwartier, aan de overkant van de straat. (Foto: Getty Images)

Bovendien werd het oude gebouw te klein voor de NAVO, omdat het aantal leden sinds de bouw van het huidige HQ in 1967 bijna verdubbelde van 15 naar 28 leden. Op 5 juni komt er nog een nieuw lid bij als Montenegro officieel toetreedt.

Meer kantooroppervlakte

Het oude gebouw was zelfs zo klein geworden, dat 17 procent van de kantoren in noodgebouwen zat. Het nieuwe gebouw heeft 250.000 vierkante meter oppervlakte om in totaal 4500 militairen, civiele staf en vertegenwoordigers van de lidstaten te huisvesten, volgens de NAVO genoeg voor de komende jaren.

Het gebouw is bovendien zo ontworpen dat er makkelijk bijgebouwd kan worden.

Op deze animatie zie je hoe het gebouw er ongeveer uitziet (tekst gaat verder onder video):

Het nieuwe gebouw heeft dankzij onder meer 72.000 vierkante meter geïsoleerd glas ook minder energie nodig. Het glas houdt de hitte buiten in de zomer en de warmte vast in de winter. Het regenwater dat wordt opgevangen is bovendien goed voor 90 procent van het water dat nodig is voor de groenvoorziening, schoonmaken en de w.c.'s.

Thumbnail

Er is veel glas gebruikt in het gebouw. (Foto: NAVO)

Nederland draagt 35 miljoen bij

De bouw begon in 2010 en er was een budget van 1,12 miljard euro. Nederland draagt 3,2 procent bij aan het NAVO-budget. Als je er vanuit gaat dat we dezelfde procentuele bijdrage hebben geleverd aan het gebouw kostte dat ons dus 35,8 miljoen euro belastinggeld.

Op het hoofdkwartier zijn permanent ongeveer 35 Nederlanders gestationeerd, inclusief secretariaat, receptie en chauffeurs, laat een woordvoerder van het ministerie van Defensie weten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van