Economie

Beleggers twijfelen: instappen of niet?

11 februari 2016 20:33 Aangepast: 01 augustus 2017 11:00
Beeld © ANP

Onder particuliere beleggers neemt de onrust toe. Want is het nu wel zo'n goed idee om met die lage beurskoers van nu, toch in te stappen?

Of je gaat beleggen hangt natuurlijk ook af of je de spanning aan kunt. Ook kan je beter niet beleggen met geld dat je volgende week nodig hebt om bijvoorbeeld boodschappen te doen.

''Als je voor je pensioen of voor de studie van je kinderen wat wilt opbouwen, dan zie ik dat als lange termijn'', zegt Peter Siks, beleggerstrainer van BinckBank. Volgens hem kun je dan beleggen, maar hij adviseert wel om je beleggingen te spreiden, dus niet aandelen in maar één bedrijf kopen. Ook is het volgens hem een goed idee om niet in één keer je geld in beleggingen te steken, maar om gespreid in te stappen, bijvoorbeeld elke maand een beetje. Dan spreid je ook het instapmoment en dus de kosten van de beleggingen die je koopt.

Geen glazen bol

Het alternatief voor beleggen is sparen, maar de spaarrente is nu maar laag, zo’n 0,8 procent per jaar. Of je het met beleggen daadwerkelijk beter zult doen, dat moet je natuurlijk afwachten. Niemand heeft een glazen bol.

Voor degenen die wat hebben gespaard om bijvoorbeeld over twee jaar een reis te gaan maken heeft Siks wel een tip: zet dat op de bank. ''Je krijgt dan wel weinig rente, maar je weet zeker dat je die reis ook kunt maken.''

Bekijk het commentaar van Peter Siks:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van