Economie

Het Zweedse recept tegen werkstress: fika

15 maart 2016 16:23 Aangepast: 01 augustus 2017 03:00

De Zweden vallen onder de minst gestresste mensen ter wereld. Hoe doen ze dat? Een gebruik op het werk, genaamd fika, zou weleens het geheim kunnen zijn.

Fika is het gebruik om tijdens werk twee of drie keer per dag koffiepauzes te nemen. En niet zomaar koffiepauzes, maar tien minuten het pand uit gaan en letterlijk het werk achter je laten. Niet toch weer een minibespreking inpassen of je mailbox bijwerken, maar echt even ontspannen. Koffie is niet nodig; het draait om het onderbreken van je werkdag. 

Tegen Quartz legt Anna Brones, auteur van het boek Fika: The Art of The Swedish Coffee Break, uit. "Koffie is in Zweden iets om naar uit te kijken, een moment waarop alles stopt en je het moment kunt koesteren. In deze moderne wereld verlangen we daar naar, we zoeken een excuus om even rustig aan te doen.”

Verplicht pauzeren
De Zweden beginnen ermee om 10 uur 's ochtends, en pauzeren weer om 3 uur 's middags. Veel bedrijven hebben het zelfs verplicht gesteld. Want de Zweden weten: koffiepauzes nemen zorgt er niet voor dat je mínder doet, maar juist efficiënter wordt in je werk.

Ander voordeel: je praat in de pauzes op een informele manier over je werk, deelt informatie en krijgt inspiratie van anderen. Dat levert weer nieuwe energie en ideeën op om daarna mee aan de slag te gaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`