Ga naar de inhoud
Zorgen over arbeidsmarkt

IMF nog pessimistischer over Nederlandse economie dit jaar

Een containerschip in de Rotterdamse haven. Beeld © ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is in korte tijd nog iets somberder geworden over de Nederlandse economie dit jaar. Het instituut verwacht dat de economie met hooguit 0,6 procent groeit. Dat is onder meer te wijten aan de hoge rentes, waar bedrijven die willen investeren last van hebben.

Eind januari ging het IMF nog uit van een groei van 0,7 procent in 2024. En dat was alweer een verlaging ten opzichte van de raming uit oktober vorig jaar. Daarin werd uitgegaan van een groei van 1,1 procent

IMF:
Lees ook:
IMF: opkomst AI raakt wereldwijd bijna vier op tien banen

De economie groeit dit jaar overigens in een harder tempo dan vorig jaar. In 2023 steeg het bruto binnenlands product - alles wat we met elkaar verdienen in een jaar - met een marginale 0,1 procent. Dat was te wijten aan de hoge inflatie en rente. Bovendien was er minder vraag vanuit het buitenland naar Nederlandse exportproducten. 

Weerbare economie

Ondanks dat is het IMF behoorlijk positief over de stand van de Nederlandse overheidsfinanciën en de economie, die het instituut 'opmerkelijk weerbaar' noemt

In een extreem krappe arbeidsmarkt en een tijd van hoge inflatie, lijkt het risico van een loon-prijsspiraal, waarin de inflatie en de lonen elkaar blijven opstuwen, afgewend, constateert het IMF. En ondanks de grote steunpakketten voor huishoudens, staat de schatkist er nog prima bij.

Grootste punt van zorg: de productiviteit

Het grootste probleem voor de Nederlandse economie, zo signaleert het IMF, is de extreem krappe arbeidsmarkt. Vrijwel nergens anders ter wereld staan er zoveel onvervulde vacatures tegenover het aantal werkzoekenden.

Veel
Lees ook:
Veel meer dakloze arbeidsmigranten dan gedacht: zeker 6000

"Het tijdperk van goedkope arbeid en goedkope energie is over. Je moet de productiviteit vergroten", zegt Bernardin Akitoby, assistent-directeur van de Europese divisie van het IMF.

Politiek vraagstuk

Helemaal de enige optie is dat natuurlijk niet, migratie kan ook een oplossing zijn voor de problemen op de arbeidsmarkt. Maar aan dat politieke vraagstuk wil het IMF zich niet branden. "Wij geven geen commentaar over interne politieke vraagstukken."