Ga naar de inhoud
Coronaverlies goedgemaakt

Grand Prix Zandvoort boekt miljoenenwinst, ondanks coronajaar

Max Verstappen tijdens de GP in Zandvoort. Beeld © Imago Sportfotodienst

De Grand Prix van Zandvoort heeft het verlies van coronajaar 2021 al ruimschoots goedgemaakt. Aanvankelijk klaagde het bedrijf dat het niet werd gecompenseerd voor de bezoekersbeperking in 2021, maar een jaar later bleken de geleden verliezen al ruimschoots ingelopen te zijn. Over de jaren 2021 en 2022 samen werd een winst van 9 miljoen euro in de boeken gezet.

Dat blijkt uit de onlangs gepubliceerde jaarrekening van het bedrijf achter de Grand Prix.

9 miljoen euro winst

Tot nu toe wilde Dutch Grand Prix (DGP) niets kwijt over de omzet en de winst, maar uit de meest recente jaarcijfers blijkt er inmiddels fors geld wordt verdiend met het evenement.

Over de jaren 2021 en 2022 gezamenlijk werd er 137 miljoen euro omzet geboekt. Daarvan bleef uiteindelijk 9 miljoen euro winst over.

Lippen op elkaar

Een woordvoerder van DGP wil niets kwijt over hoe de omzet en de winst zijn verdeeld over de twee jaren. In 2021 gaf directeur Robert van Overdijk nog aan dat het evenement alleen financieel uit kon als alle stoeltjes konden worden verkocht. "Iemand zal moeten bijspringen", zei Van Overdijk destijds tegen de Volkskrant over het scenario dat er door de coronamaatregelen beperkingen zouden worden opgelegd aan de hoeveelheid toeschouwers.

Diezelfde krant meldde later op basis van opgevraagde overheidsdocumenten dat DGP liefst 30 miljoen euro aan steun had aangevraagd en woedend was toen de staat niet over de brug kwam.

Eigenlijk zou de eerste Grand Prix verreden worden in 2020, maar door corona ging dat niet door. In 2021 golden er ook nog beperkingen, waardoor er veel minder bezoekers naar het racefeest mochten.

Formule
Lees ook:
Formule 1 levert Zandvoort nauwelijks extra toeristenbelasting op

In 2021 waren er 60.000 bezoekers per dag welkom op het circuit, in 2022 mocht er op de volledige capaciteit van ruim 105.000 bezoekers per dag gewerkt.

Extra steun niet nodig

Extra steun van de overheid kwam er uiteindelijk niet om het veronderstelde miljoenentekort te dekken, en dat blijkt nu dus ook niet nodig te zijn geweest. DGP liet destijds weten dat, bij uitblijven van steun, de drie bedrijven achter de organisatie zelf de kosten zouden dragen. Overigens maakte DGP wel gebruik ruimschoots gebruik van de TVL-regeling van de overheid.

Van Overdijk zei toen al tegen het AD dat het verlies van 2021 uiteindelijk wel ingelopen zou worden. "We zitten er niet in voor drie of vijf jaar, eerder voor tien of vijftien jaar. Dat geld komt ergens wel terug." Dat bleek een jaar later al het geval te zijn.

Als het klopt dat de organisatie van het evenement in 2021 erbij in is geschoten, betekent dat logischerwijs ook dat de winst in 2022 nog groter geweest moet zijn dan de 9 miljoen euro die nu in de boeken staat over de twee jaren.

Gemeente blijft met rekening zitten

Maar waar de organisatie een flinke winst maakt, schiet de gemeente Zandvoort er juist bij in. Volgens het college van B&W heeft de gemeente in 2022 netto zo'n 8 ton aan extra kosten gemaakt om het evenement mogelijk te maken.

Formule
Lees ook:
Formule 1-bezoeker moet Zandvoort 'funtax' betalen

Om in het vervolg ook garen te spinnen bij het evenement gaat de gemeente vanaf volgend jaar een extra belasting heffen van 3 euro per kaartje. Dat zou grofweg een miljoen euro extra op moeten leveren voor de gemeentekas.

Inmiddels is ook de derde GP in Zandvoort al verreden, maar die is nog niet meegenomen in de gepubliceerde resultaten.